Historisk arkiv

Landbruk: Endringer i skatteregimet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Skattereformen fra 2005 har medført høyere skattenivå for enkeltpersonforetak – som jordbruksbedrifter. Det viser en undersøkelse Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning har gjennomført.

Landbruk: Skattereformen fra 2005 har medført høyere skattenivå for enkeltpersonforetak – som jordbruksbedrifter. Det viser en undersøkelse Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har gjennomført.

NILF har undersøkt om endringene i skatteregimet for enkeltpersonforetak fra 2005 til 2006 har medført endringer i skattenivået for bøndene. Da ble den såkalte delingsmodellen fjernet og erstattet med ulike modeller for ulik organisering av næringsvirksomhet.

  • Hele saken hos NILF

Skattenivået for bønder
Med utgangspunkt i NILFs regnskapsstatistikk for jordbruket koblet med selvangivelsesdata har NILF foretatt en undersøkelse for å belyse om endringene i skatteregime for enkeltpersonforetak har medført endringer i skattenivået for bøndene. Undersøkelsen viser at overgangen fra delingsmodellen til foretaksmodellen har ført til økt skatt for eiere av enkeltpersonforetak. I jordbruket vil økningen i jordbruksfradraget i 2007 for mange bruk dempe denne skatteskjerpelsen vesentlig.

Landbruk: NILF-notatet Skattereformen og landbruket vil foreligge i løpet av begynnelsen av juni 2007. Her har NILF sett på om endringene i skatteregimet for enkeltpersonforetak fra 2005 til 2006 har medført endringer i skattenivået for bøndene.