Historisk arkiv

Landbruk: EU-reform i frukt og grøntsektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Det er politisk enighet om reformen i frukt og grøntsektoren i EU. Rådsmøtet har også vedtatt nytt regelverk for produksjon og merking av økologisk produkter, melder vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

Landbruk: Det er politisk enighet om reformen i frukt og grøntsektoren i EU. Rådsmøtet har også vedtatt nytt regelverk for produksjon og merking av økologisk produkter, melder vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

Rådsmøte landbruk juni 2007
Det siste rådsmøtet på landbruk under det tyske formannskapet ga følgende resultat for de fire viktigste sakene som var til behandling:

  • Politisk enighet om reformen i frukt og grøntsektoren i EU
  • Vedtak om innholdet i et nytt regelverk for produksjon og merking av økologisk produkter
  • Politisk enighet om en felles markedsordning
  • Rådskonklusjoner om tilpasninger i systemet for tilleggsvilkår for støtte (cross-compliance) 

Det er tidligere sendt mer fullstendige rapporter om hovedinnholdet i disse sakene. 

Reform av frukt- og grøntsektoren
Frukt- og grøntsektoren i EU vil nå bli innlemmet i enkeltbrukstøtten (Single Payment Scheme) slik tilfellet er for majoriteten av produksjonene i landbruket i EU. Støtten vil bli 100 % frikoblet fra produksjon, men enkelte overgangsordninger vil bli iverksatt.

Produsentorganisasjonene spiller en viktig rolle i frukt- og grøntsektoren i EU. Deres rolle blir styrket og regelverket for organisasjonene forenkles. 

Produsentorganisasjonene og de enkelte medlemsland vil etablere operasjonelle programmer som skal inneholde minst to miljøtiltak. Miljøtiltak skal utgjøre minst 10 % av programmene.

Tilleggsvilkår (cross-compliance) gjøres gjeldende for de produsenter som mottar støtten som en del av enkeltbruksstøtten.

Fellesskapet finansierer en andel på 60 % for økologisk produksjon i programmene.

Avbøtende tiltak ved kriser i sektoren organiseres gjennom produsentorganisasjonene og skal ikke utgjøre mer enn 33 % utgiftene for de operasjonelle programmene.

Produsentorganisasjonene vil få anledning til å bruke midler fra de operasjonelle fondene til markedsføringstiltak. Et delmål ved reformen er å øke forbruket av frukt og grønt, spesielt blant ungdom.

Mer om reformen:

Nytt regelverk for produksjon og merking av økologiske produkter
Nytt regelverk for produksjon og merking av økologiske produkter ble vedtatt med kvalifisert flertall i rådsmøtet. Vedtaket er i tråd med den politiske enigheten som var om dette i desember 2006. 

Spørsmålet om grenseverdien for utilsiktet og uunngåelig innblanding av GMO har vært særlig sensitivt i behandlingen av forslaget til nytt regelverk. Regelen er at GMO ikke er tillatt i økologiske produkter i henhold til gjeldende og nytt regelverk. Grenseverdien for tilsiktet innblanding av godkjente GMO blir imidlertid 0,9 % som for øvrige landbruksvarer. 

EUs logo for økologiske produkter blir obligatorisk. Medlemslandene kan imidlertid bruke nasjonale og private logoer i tillegg til denne. Minst 95 % av innholdet i produktet må være økologisk for å kvalifisere til at produktet kan merkes økologisk. 

Det nye regelverket vil også danne grunnlag for et nytt importregime for økologiske produkter fra tredjeland som innebærer at disse vurderes på tilsvarende måte som for produkter fra EU-land. 

Det nye regelverket gjøres gjeldende fra 1.1.2009.

Forenkling av landbrukspolitikken i EU - Enighet om en felles markedsordning
Det ble politisk enighet om prestisjeprosjektet i forenklingen av landbrukspolitikken i EU: Etableringen av én felles markedsordning til erstatning for de eksisterende 21. Forordningen gjøres gjeldende fra 1.1.2008.

Forenkling av landbrukspolitikken i EU – rådskonklusjoner om tilleggsvilkår for støtte (cross-compliance)

Andre saker
I tillegg til sakene over vedtok rådsmøtet et tak kvanta mais som er berettiget intervensjonstøtte. Taket reduseres gradvis fram til 2009/2010 da ordningen forutsettes avsluttet. 

Landbruksministrene vedtok med kvalifisert flertall en forordning for merking av kalvekjøtt (veal). Dyr under 8 måneder merkes ”veal” eller tilsvarende. Dyr eldre enn 8 måneder, men yngre enn 13 merkes ”rosé veal” eller tilsvarende. Alderen på dyret opp til 8 måneder, eller mellom 8 og 12 måneder vil komme fram på forpakningen til forbruker