Historisk arkiv

Landbruk: Inn på tunet - Handlingsplan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: 1500 gårdsbruk i Norge tilbyr Inn på tunet tjenester innen helse, sosial- og utdanningssektoren. Nå foreligger en handlingsplan for videreutvikling av tilbudet.

Landbruk: 1500 gårdsbruk i Norge tilbyr Inn på tunet tjenester innen helse, sosial- og utdanningssektoren. Nå foreligger en handlingsplan for videreutvikling av tilbudet.

En levende gård gir et mangfold av muligheter
- Norsk landbruk har mange kvaliteter utover å produsere mat og tømmer. En levende gård gir et mangfold av muligheter, aktiviteter og arbeidsoppgaver. Det kan være en arena for mestring og livskvalitet, som kan være til stor glede og nytte for mange mennesker, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- For mange næringsutøvere i landbruket har Inn på tunet blitt en viktig næringsvei og gir grunnlag for økt lønnsomhet ved gårdsdriften. Inn på tunet er ei næring i vekst, og det er viktig med en målrettet plan for videre satsing med å utvikle næringen til det beste for tilbydere og kjøpere av tjenesten, sier Riis-Johansen.

1 500 gårdsbruk
Inn på tunet er en næring i vekst og bortimot 1 500 gårdsbruk tilbyr Inn på tunet tjenester. I handlingsplanen for Inn på tunet, som er utarbeidet av Innovasjon Norge og faglig arena for Inn på tunet, skal det gjennomføres ulike tiltak som skal bidra til å videreutvikle tjenestetilbudet, samt bidra til næringsutvikling i landbruket og opprettholdelse av et levende landbruk og kulturlandskap.

Tilrettelagte, pedagogiske tilbud
Inn på tunet omfatter tilrettelagte, pedagogiske tilbud på gårdsbruk til alle aldersgrupper. Det er gårdens ressurser, som bygninger, dyr, natur og mennesker, som danner rammene for tilbudet, hvor aktiviteten tilpasses den enkelte brukers behov og ønsker.

Fem satsingsområder
Det er viktig med målrettede virkemidler og et effektivt virkemiddelapparat for å utvikle Inn på tunet som tjenestetilbud. Handlingsplanen er delt inn i fem satsingsområder og involverer ulike aktører i virkemiddelapparatet og i næringa. De ulike satsingsområdene i planen er:

  • Etablering av samarbeid mellom gårdbruker og offentlig sektor.
  • Forskning og dokumentasjon. 
  • Kvalitetssikring og kvalitetsutvikling. 
  • Kompetanseutvikling. 
  • Nettverk.

Næringsorganisasjonene
Næringsorganisasjonene spiller en viktig rolle når det gjelder å utvikle Inn på tunet som et tilbud til ulike brukergrupper innen oppvekst/skole-, helse- og sosialsektoren. Med vekst i næringa og flere tilbydere av Inn på tunet tjenester øker behovet for å kvalitetssikre tjenesten slik at man sikrer trygge, virkningsfulle og gode tjenester, til det beste for brukere og kjøpere av tjenesten.

Landbruk: 1500 gårdsbruk i Norge tilbyr Inn på tunet tjenester innen helse, sosial- og utdanningssektoren.