Historisk arkiv

Landbruk: Kunnskapssamarbeid med Nord-Amerika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: For fjerde år på rad arrangerer Universitet for miljø og biovitenskap (UMB) en workshop i samarbeid med universitet i Minnesota innenfor temaene bioenergi og bioteknologi.

Landbruk: For fjerde år på rad arrangerer Universitet for miljø og biovitenskap (UMB) en workshop i samarbeid med universitet i Minnesota innenfor temaene bioenergi og bioteknologi. Årets workshop arrangeres den 13. -15. mai i Minneapolis, med forsknings- og industrideltagelse fra begge land.

Langsiktig samarbeid
Universitetet i Minnesota er et av USAs største universiteter med stor forskningsaktivitet innen landbruks- og matsektoren. Det er i løpet av de fire siste årene utviklet et tett forsknings- og kunnskapssamarbeid mellom UMB og universitetet i Minnesota. Selve samarbeidsavtalen ble undertegnet våren 2006, og er en oppfølging av den bilaterale forsknings- og teknologiavtalen mellom USA og Norge som ble signert i 2005. Avtalen skal gi grunnlag for et langsiktig samarbeid innenfor kjerneforskning ved begge universitetene som foreløpig omfatter bioenergi, mat og helse.

Det er nå etablert seks konkrete samarbeidsprosjekter, hvor utveksling av forskere og studenter er sentrale virkemidler. Flere av samarbeidsprosjektene presenteres under Worshopen 13. -15. mai.

Styrke konkurransekraften
Kunnskapselementet utgjør en stadig økende andel av grunnlaget for styrket konkurransekraft i landbruks- og matsektoren. Under workshopen legges det på denne bakgrunn opp til diskusjoner rundt behovet og virkemidler for å få til et tettere samarbeid mellom forskning og næring.

Innenfor feltet Bioenergi og biobaserte produkter er målet å utvikle miljøvennlige og kostnadseffektive bioenergiprodukter og andre nye biobaserte produkter. Minnesota ligger lagt fremme på dette området i forhold til både forskning, lovgivning og bruk av bioenergi.

Mattrygghet
Mattrygghet og matkvalitet er et annet viktig felt innen det bilaterale samarbeidet. Innenfor husdyravlsområdet er det et konkret behov for forskning knyttet til mulig seleksjon av motstandsdyktighet mot smittestoffer og sykdommer. Her har blant annet GENO og Norsvin med sine engasjement i USA fått i stand et samarbeid mellom norske og amerikanske forskningsmiljøer.

Landbruk: Universitet for miljø og biovitenskap (UMB) arrangerer en workshop i samarbeid med universitet i Minnesota innenfor temaene bioenergi og bioteknologi.