Historisk arkiv

Landbruk: Nytt landsdekkende landbruksvikartilbud!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Det skal nå etableres en ny ordning der landets avløserlag får tilskudd for å etablere et landsdekkende beredskapstilbud til norske bønder. Landbruksvikar-virksomheten vil få ca 240 årsverk.

Landbruk: Det skal nå etableres en ny ordning der landets avløserlag får tilskudd for å etablere et landsdekkende beredskapstilbud til norske bønder. Landbruksvikar-virksomheten vil få ca 240 årsverk.

I akutte krisesituasjoner som ved alvorlig skade eller sykdom, må norske bønder være sikret arbeidshjelp til gården sin. Husdyra må fortsatt ha mat og stell og foretaket som gården er, må drives videre. I 2005 var det 164 kommuner som hadde et frivillig beredskapstilbud til sine bønder for bistand med arbeidskraft i slike tilfeller. Kommunene med slik ordning mottok støtte fra staten. Men antall kommuner med en slik ordning blir færre, og det er viktig at bønder i hele landet kan få slik krisebistand.

Velferdsordninger
Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen understreket betydningen av gode velferdsordninger i jordbruket. Ved jordbruksoppgjørene de to siste årene er det bl.a. gjennomført en betydelig styrking av avløserordningene ved ferie/fritid og ved sykdom mv. Statsråd Terje Riis-Johansen har vektlagt at også landbruksvikartilbudet må styrkes ved etablering av en landsdekkende ordning. Det har derfor vært arbeidet med dette over tid fra departementet.

Det har blitt gjennomført en åpen prosess i kontakt med alle berørte organisasjoner, før det er blitt fastsatt et endelig forslag til hvordan et nytt landsdekkende landbruks-vikartilbud bør utformes. Departementet hadde møter med KS, flere fagforeninger og Norske Landbrukstenester (NLT), som er paraplyorganisasjonen for landets avløserlag. Departementet la til grunn at organisasjonene igjen informerte sine medlemmer, og ga tilbakemelding på det foreløpige forslag til ny landbruksvikarordning.

Enhetlig ordning
Det var nødvendig å ha én enhetlig ordning av hensyn til driften av den nye landsdekkende ordningen. For å oppnå en landsdekkende ordning var den aktuelle løsning å overføre ansvaret for landbruksvikartilbudet til avløserlagene, som har ønsket å tilby slik bistand til norsk jordbruk.

Forslaget til ny ordning er at landets avløserlag skal få tilskudd for å etablere et landsdekkende beredskapstilbud til norske bønder med 240 årsverk landbruksvikar-virksomhet. De kommunalt ansatte landbruksvikarene skal motta tilbud om overføring av arbeidsgiveransvaret fra kommunen til et avløserlag. For å gi landbruksvikarene, avløserlagene og kommunene tilstrekkelig tid til denne omleggingen, er det vedtatt at 2008 blir et overgangsår, hvor en fortsatt viderefører nåværende tilskuddsordning rettet mot kommunene og samtidig etablerer den nye ordningen.

Det nye tilbudet innebærer en satsing på landbruksvikarordningen gjennom en betydelig økning i bevilgningen til ordningen. Dette for å oppnå målsettingen fra statsråd Terje Riis-Johansen om at den nye ordningen må være en billig ordning å bruke for bøndene. Dette oppnås også ved at bøndene kan bruke midler fra tilskuddsordningen for avløsning ved sykdom til å dekke sine kostnader ved bruk av landbruksvikaren.

Ut på høring
Departementet vil i august sende ut på høring forslag til forskrift for den nye landbruks-vikarordningen. Etter at dette har skjedd, er det viktig at avløserlagene og deres organisasjon NLT, kommunene som har landbruksvikarer ansatt i dag og fagforeningene som representerer dem, tar den nødvendige kontakt seg i mellom. Dette for å bidra til omleggingen til den nye landsdekkende ordningen. I tillegg må avløserlagene arbeide med rekruttering av nye landbruksvikarer framover for at hele landet skal bli dekket.

Statsråd Terje Riis-Johansen viser derfor til at det gjenstår viktig arbeid for å fullføre etableringen av den nye ordningen. Men han peker på at nå er modellen for den nye landsdekkende ordningen på plass, og ikke minst at regjeringen har sørget for finansieringen av den nye og utvidede ordningen.

Landbruk: Det skal nå etableres en ny ordning der landets avløserlag får tilskudd for å etablere et landsdekkende beredskapstilbud til norske bønder.