Historisk arkiv

Landbruk: Satser på barn og ungdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: ”Regjeringens satsing på barne og unge 2007” omfatter også prosjekter rettet mot barn og ungdom innen landbruk og mat.

Landbruk: ”Regjeringens satsing på barn og unge 2007” omfatter også prosjekter rettet mot barn og ungdom innen landbruk og mat. 

Oppslagsverk
Regjeringen utgir årlig publikasjonen ”Regjeringens satsing på barn og ungdom.” Publikasjonen som utgis av Barne- og likestillingsdepartementet er en sammenfatning av de ulike departementenes politikk og satsingsområder innenfor barne- og ungdomsfeltet i 2007. Publikasjonen skal være et oppslagsverk om barne- og ungdom i forvaltningen, og benyttes særlig av ansatte i kommuner og av frivillige organisasjoner.

Prioriterte områder
Landbruks- og matdepartementet har prioritert seks satsingsområder for 2007:

  • Undervisningsopplegg om matproduksjon
  • Miljølæreprosjektet Lære med skogen
  • Det norske Skogselskap - aktiviteter rettet mot barn og unge
  • Statskog – aktiviteter rettet mot barn og unge
  • Mat, barn- og unge-prosjektene
  • Ungt Entreprenørskap på matområdet

Undervisningsopplegg om matproduksjon
Formålet er å øke barn og unges kunnskap om matproduksjon, hygiene, ernæring og merking av mat. Landbruks- og matdepartementet har som en del av videreføringen av Handlingsplanen for forbrukerretting i 2006, gitt Mattilsynet i oppdrag å ta kontakt med Sosial- og helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet med sikte på et samarbeid om å utvikle et hensiktsmessig undervisningsopplegg om matproduksjon, hygiene, ernæring og merking av mat med mer, tilpasset barn og unge. Undervisningsopplegget skal omhandle de tema som den nye læreplanen for mat og helse viser til. Undervisningsopplegget kan fortrinnsvis legges ut på Matportalen. Arbeidet ble påbegynt i 2006 og videreføres i 2007.

Samarbeidspartnere:

Helse- og omsorgsdepartementet

Miljølæreprosjektet Lære med skogen
Lære med skogen er et undervisningsprogram som henvender seg til undervisningsinstitusjoner fra barnehage til høgskoler, med vekt på grunnskolene over hele landet. Programmet skal skape forståelse og interesse for skognaturen og dens mangfold. Videre skal Lære med skogen bidra til friluftsliv, rekreasjon og naturopplevelse – og formidle kunnskap om skognæringenes bruk av fornybare ressurser. Programmet drives av Skogbrukets Kursinstitutt, og har gradvis blitt utbygd siden 1981. Læremidlene finnes også nå som nettbaserte tilbud. Nytt i 2006 var en portal som presenterer alt nettbasert materiell innenfor Lære med skogen.

Det norske Skogselskap
Gjennom Landbruks- og matdepartementets organisasjonsstøtte til Det norske Skogselskap bidrar Landbruks- og matdepartementet til informasjonsaktivitet rettet mot barn og unge når det gjelder bærekraftig forvaltning av skogen, skogens mangesidige betydning og skog som grunnlag for verdiskaping.

Statskog – aktiviteter rettet mot barn og unge
Gjennom Landbruks- og matdepartementets støtte til forvaltningsdrift av Statskog, gis det føringer for at selskapet også skal ha oppmerksomhet om tiltak rettet mot barn og unge. Statskog gjennomfører derfor hvert år aktiviteter for å stimulere til et aktivt friluftsliv hos denne målgruppen.

Mat, barn- og unge-prosjektene
Formålet med prosjektene er å øke barn og unges forbruk og kunnskap om mat. Målet er å sette fokus på, og øke forbruket av sunn mat som frukt og grønt og stimulere til bruk av lokal og økologisk mat. I alt 22 prosjekter ble satt i gang eller videreført fra høsten 2006, som en del av Landbruks- og matdepartementets stimulering til satsning på sunn mat, inkludert frukt og grønt, til barn og unge. Prosjektene er spredt over hele landet og har fått bevilgning fra Landbruks- og matdepartementet på 1,8 millioner kroner. De favner om ulike måter å skape økt matglede og sunnere matvaner for barn og unge i skoler og barnehager. Målet er å sette fokus på, og øke forbruket av, sunn mat i særlig i barnehage- og skolesektoren, men også i tilknytning til fritidsaktiviteter, samt å øke forbruket og et variert tilbud av frukt og grønt, lokal mat og økologisk mat. Økt kunnskap om mat, kvalitet, mangfold, smak og matglede er en viktig del av dette. Samarbeid med lokale produsenter er også sentralt. Erfaringene fra prosjektene er gode, og departementet vil videreføre arbeidet innenfor området mat, barn og unge i 2007.

Ungt Entreprenørskap på matområdet
Landbruks- og matdepartementet ønsker sterkere fokusering på sammenhengen mellom barn og ungdom i forhold til næringsutvikling og entreprenørskap på matområdet. Som et ledd i denne satsingen har Landbruks- og matdepartementet, flere av Fylkesmannens landbruksavdelinger og Ungt Entreprenørskap etablert et prosjekt som setter fokus på nyskaping innen lokal og regional matkultur og nisjeprodukter innen landbruksnæring, med særlig vekt på innovasjon, kvalitet og design.  Prosjektet skal også bidra til en tettere kobling til råvareproduksjonen.

Praktikantordningen i landbruket
Innenfor rammen til bygdeutviklingsmidler i fylkene kan fylkesmannen sette av midler til en praktikantordning. Hovedmålsettingen med praktikantordningen er å fremme rekruttering, slik at man når landbrukspolitiske mål om et levedyktig og bærekraftig landbruk i hele landet. Hovedmålgruppen er ungdom av begge kjønn som ellers ville ha vansker med å skaffe seg praksis for videre arbeid eller utdanning innen landbruket. Nedre aldersgrense er 16 år. Det er utviklet opplæringstilbud på gården og utenom gården. Opplæringstilbudet skal knyttes opp mot studieretning naturbruk på videregående skole, og skal så langt som mulig følge gangen i skoleåret og læreplaner. Likestillingsperspektivet og jenters ønske om ekstra opplæring i for eksempel bruk av maskiner, blir ivaretatt. Også bondens rolle som selvstendig næringsdrivende vektlegges.

Norsk 4H
Gjennom Landbruks- og matdepartementets  bevilgning på kr 6,5 millioner til Norsk 4H i 2007 gis det føringer om at organisasjonen skal videreføre intensjoner og aktivitetsområder knyttet til arbeidet med det formål å drive opplæring innen naturbruk, jord- og skogbruk, skape bedre forståelse, interesse for og holdninger blant barn og voksne til naturressurser og primærnæringen, og være en samarbeidspartner for landbruksforvaltningen i fylkene og kommunene, medvirke til å nå landbrukspolitiske mål og skape forståelse for kulturlandskap og biologisk produksjon.

Videre skal Norsk 4H drive opplæring i entreprenørskap og etablering av 4H-ungdomsbedrifter, medvirke til å skape livskraftige bygder ved å bidra til gode lokale tilbud til barn og unge via de mange 4H-klubbene i landet og bevisstgjøre jenter i forhold til en mulig fremtid knyttet til bygda og primærnæringene.

Norsk 4H skal motivere forutdanning og yrke knyttet til naturbruk og ressursgrunnlaget lokalt og skolere medlemmene i organisasjonsarbeid og demokratiske prosesser. 

Landbruk: ”Regjeringens satsing på barn og unge 2007” omfatter også prosjekter rettet mot barn og ungdom innen landbruk og mat.