Historisk arkiv

Landbruk: Seterdrift i medvind

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: I løpet av de siste tre årene har tallet på setre i drift i Nord-Trøndelag hatt en sterk økning. I 2004 hadde fylket 13 setre, og i inneværende sesong vil det være mer enn tre ganger så mange.

Landbruk: I løpet av de siste tre årene har tallet på setre i drift i Nord-Trøndelag hatt en sterk økning. I 2004 hadde fylket 13 setre, og i inneværende sesong vil det være mer enn tre ganger så mange. Landbruks- og matdepartementet stimulerer til ny bruk av setrer i reiselivs-sammenheng.

Miljøinnsats
Veksten har sammenheng med nye virkemidler i landbrukspolitikken med vekt på miljø og fellesgoder som kommer allmennheten til gode. I Nord-Trøndelag fylke er det innført setertilskudd i tre ulike satser avhengig av miljøinnsatsen. Den høyeste satsen er på 50000 kroner. Det forutsetter at setra er bebodd i minst fire uker, at minst to kyr eller 10 geiter melkes daglig og at melka foredles på setra. I tillegg skal setra ta i mot besøkende som ønsker å oppleve seterlivet. Formålet er å ta vare på seterlandskapet og den særegne seterkulturen og dessuten utvikle tilleggsnæringer til gårdsdrifta.

De siste tre årene er det også gjennomført et Interreg-prosjekt på tvers av grensen i ”Nordens grønne belte” i form av samarbeid mellom begge trøndelagsfylkene og Jämtland. Gjennom prosjektet er det arrangert kurs, møter og konferanser for å informere om ulike sider av seterkulturen.

Ny bruk av setrer
Landbruks- og matdepartementet har nylig sendt ut rundskriv med regler som gjør det enklere å drive med annen næring enn mjølkeproduksjon på setrer i statsalmenninger.

i jordbruksavtalen er det øremerket 10 millioner kroner over 5 år (2006 – 11) til et seterprosjekt i Hedmark, Oppland og Møre og Romsdal. Det blir lagt vekt på at tradisjonelle setermiljø er avgjørende for  å kunne utvikle et autentisk reiselivsprodukt i disse områdene.

Landbruk: I løpet av de siste tre årene har tallet på setre i drift i Nord-Trøndelag hatt en sterk økning. Nye kommuner med seterdrift i år er Stjørdal og Inderøy.