Historisk arkiv

Mat: Mer poteter og mindre fremmed mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Folk fra Nord-Norge er mindre glad i spise fjørfekjøtt enn folk fra resten av Norge. De er atskillig mindre interessert i mat fra andre kulturer, og spiser mer poteter enn landsgjennomsnittet.

Mat: Folk fra Nord-Norge er mindre glad i spise fjørfekjøtt enn folk fra resten av Norge. De er atskillig mindre interessert i mat fra andre kulturer, og spiser mer poteter enn landsgjennomsnittet.

Forskjell på folk i ulike deler av landet
 - Jeg vet mer om dere enn dere tror, kunne landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen si til deltakerne på konferansen ”Landbruk i et nordområdeperspektiv” i Tromsø i dag. Direktør Erik Dalen i Synnovate MMI har på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet brutt ned tallene fra Norsk Monitor slik at det er mulig å se om det er forskjell på folk i ulike deler av landet. Nesten 4000 nordmenn har forholdt seg til over 3000 svaralternativer på over 300 spørsmål. Med et slikt tallgrunnlag er det mulig å avdekke det som måtte være av forskjeller mellom folk i ulike deler av landet. Tallenes tale er klar. Forskjellene finnes.

En man fra Nord-Norge er mindre opptatt av å reise på ferie i utlandet. De tar heller fjellsko eller fiskeutstyret fatt når de skal koble av. Hører de på radioen, velger de i større grad enn vanlig NRK P1. Og de er atskillig mer opptatt av å høre distriktsprogrammet – som også går på P1. Kulturinteressene er også annerledes. Færre går jevnlig på kino. Når de først gjør det, velger flere enn gjennomsnittlig westernfilm eller krigsfilm. Og fra musikkanlegget er det mer vanlig å høre på country & western.

Tidligere middag
Middagen spiser de tidligere enn vanlig ellers i landet. 29,9 prosent av de fra Nord-Norge har søndagsmiddagen mellom 15.00 og 16.00 – mot 16,3 prosent i landsgjennomsnitt. Sannsynligheten for at de har tatt seg tid til å koke poteter, er likevel større enn i resten av landet. 30.8 prosent av nordlendingene spiser poteter minst en gang daglig. Det tilsvarende tallet for hele undersøkelsen er på 21,5.

Interessen for hvitt kjøtt er atskillig mindre i Nord-Norge enn ellers i landet. En langt større andel spurte i denne landsdelen sier de aldri spiser kalkunfilet, kyllingfilet, kyllingpølser, kyllingpålegg eller kjøttdeig av kylling eller kalkun.

Nedenfor finner du noe eksempler på forskjeller mellom nordmenn som sådan og folk fra Nord-Norge.

 

Nordmenn som sådan Folk fra Nord-Norge

033 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende typer grønnsaker, frukt og/ annet? Kokte poteter   -    Hver dag / daglig   

15,2 24,2

047 Hvor ofte spiser du ... Poteter 1 gang pr. dag

21,5 30,8

021 Hvor ofte spiser du følgende typer pålegg? Kalkun- / kyllingpålegg  -  Aldri

18,3 29,3

034 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende typer kjøtt og fisk? Pølser av hvitt kjøtt (kylling/kalkun)  -  Aldri

37,4 49,6

043 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende typer kjøtt og fisk? Kyllingfilet (ferskpakket)  - Aldri

11,9 19,3

044 Hvor enig eller uenig er du i følgende påstander? Frykten for salmonella i hvitt kjøtt (kylling, kalkun) fra utlandet er overdrevet  -  Helt uenig 

17,1 25,6

052 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende typer kjøtt og fisk?  Kjøttdeig av hvitt kjøtt (kylling/kalkun)  -  Aldri         

48,7 59,6

055 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende typer kjøtt og fisk? Kalkunfilet (ferskpakket)  - Aldri

32,6 42,7

002 Hvor ofte spiser eller bruker du følgende typer kjøtt og fisk? Makrell  -  Aldri           

20,9 41,9

013 Tror du på Gud? -  Ja 

45,5 53,7

009 Når på dagen spiser du vanligvis middag på vanlige hverdager,/ lørdager og søndager? På vanlige hverdager Kl 15-16

16,3 29,9

009 Hvilke av disse radiostasjonene kan du/ dere ta inn i husstanden? Når var siste gang, hjemme eller annet sted, du hørte på denne/stasjonen?  -  Radio - NRK P1 Igår                               

49,0 62,6

025 Sett at du fikk bestemme, hvilket materiale ville du benytte dersom/ du skulle skifte ut eller nyanskaffe følgende til din bolig...?  -  Terrasse / platting Tre

71,6 84,3

050 Sett at du fikk bestemme, hvilket bygningsmateriale ville du velge/ til yttervegger til følgende typer bygninger...? Små blokkleiligheter på inntil 3 etg. - Tre

23,0 32,1

055 Driver eller drev noen av dine besteforeldre gårdsbruk?  - Ja 

50,7 61,2