Historisk arkiv

Mat: Mindre akrylamid i matvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Selskapet Zeracryl på Ås har utviklet en patentsøkt fermenteringsmetode som reduserer nivået av akrylamid i serveringsklare potetprodukter. Forretningsideen og teknologien er utviklet, og verifiseres nå med støtte fra FORNY-programmet.

Mat: Selskapet Zeracryl på Ås har utviklet en patentsøkt fermenteringsmetode som reduserer nivået av akrylamid i serveringsklare potetprodukter. Forretningsideen og teknologien er utviklet, og verifiseres nå med støtte fra FORNY-programmet.

Giftig kjemisk stoff
For fem år siden slo forskere full alarm da det ble oppdaget at det dannes akrylamid i mat. Akrylamid er et giftig kjemisk stoff som dannes når matvarer som inneholder mye stivelse blir varmebehandlet. Tross omfattende forskning og fokus fra industrien, er akrylamidnivåene fortsatt kilde til stor bekymring.

Høyaktuell metode
Næringsmiddelindustrien er pålagt å sikre vesentlig reduksjon gjennom nye produksjonsprosesser, og er stadig på leting etter effektive metoder. Selskapet Zeracryls metode er derfor høyaktuell. Når metoden først er satt opp, vil prosessen kunne kjøres uten store endringer i produksjonslinjene. Videre er det bevist at metoden verken endrer smak eller tekstur på de ferdige produktene.

Økt verdiskaping
FORNY er et samarbeidsprogram mellom Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Programmets hovedmål er økt verdiskaping i Norge gjennom kommersialisering av forskningsresultater. FORNY disponerer midler til idéstimulering i FoU-miljøene og til kommersialiseringsmiljøer for å evaluere og eventuelt realisere idéene kommersielt. Landbruks- og matdepartementet støtter FORNYmed fem millioner kroner. 

Mat: Selskapet Zeracryl på Ås har utviklet en patentsøkt fermenteringsmetode som reduserer nivået av akrylamid i serveringsklare potetprodukter.