Historisk arkiv

Mat: Nordisk forskning på akrylamid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Det nordiske forskningsprosjektet Nordacryl konkluderer i sin sluttrapport med at tiltak for å optimere produksjonsprosessen, som å redusere steketemperaturen, har ført til gode resultater for enkelte matprodukter med hensyn til akrylamidnivå.

Mat: Det nordiske forskningsprosjektet Nordacryl konkluderer i sin sluttrapport med at tiltak for å optimere produksjonsprosessen, som å redusere steketemperaturen, har ført til gode resultater for enkelte matprodukter med hensyn til akrylamidnivå. Det er dessuten klarlagt at det er variasjonen i råstoffet som er vesentlig for nivået i sluttproduktet.

Kan være kreftfremkallende
Akrylamid er et giftstoff som antas å kunne være kreftfremkallende. Akrylamid dannes når visse stivelsesrike matvarer av poteter og korn varmebehandles. For fem år siden førte nyheten om at det dannes akrylamid i mat til store overskrifter i nordiske aviser. Umiddelbart ble det igangsatt en rekke prosjekter for å redusere innholdet av akrylamid i potet- og kornprodukter. Det har gitt resultater. I det nordiske forskningsprosjektet Nordacryl har forskere og industripartnere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island jobbet sammen.

Mat: Det nordiske forskningsprosjektet Nordacryl konkluderer i sin sluttrapport med at tiltak som å redusere steketemperaturen, har ført til gode resultater for enkelte matprodukter med hensyn til akrylamidnivå.