Historisk arkiv

Mat: Rapport om E-sporing er fremlagt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Styringsgruppen som fikk i oppdrag å utrede systemer for elektronisk sporing i matkjeden, er klar. Innstillingen ble overlevert i dag.

Mat: Rapport om E-sporing er fremlagt

Mat: Styringsgruppen som fikk i oppdrag å utrede systemer for elektronisk sporing i matkjeden, er klar. Innstillingen ble overlevert i dag.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, konstituert fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen og statssekretær Rigmor Aasrud fra Helse- og omsorgsdepartementet mottok i dag innstillingen "På sporet…” fra lederen i styringsgruppa, tidligere ekspedisjonssjef Gudbrand Bakken.

Styringsgruppa ble etablert av Landbruks- og matdepartementet og har siden mai 2006 vurdert behovet og muligheten for å bygge opp elektroniske systemer som sikrer sporbarhet av mat og utveksling av informasjon i matkjeden (E-sporing).

Mat: Fra overrekkelsen av rapporten. Foto: LMD
Mat: Fra overrekkelsen av rapporten, fra venstre konstituert fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen, statssekretær Rigmor Aasrud fra Helse- og omsorgsdepartementet, landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og lederen i styringsgruppa Gudbrand Bakken. Foto: LMD

Hovedtrekkene i innstillingen
I innstillingen gjennomgås dagens situasjon, og det pekes på behov og prinsipielle forutsetninger for å videreutvikle et ønsket informasjonssystem. Styringsgruppa mener utfordringene med å etablere rasjonelle informasjonssystemer er store og foreslår at arbeidet videre bør skje ved praktisk utprøving gjennom definerte piloter på gitte områder. Det foreslås en tipunktsplan som blant annet omfatter:

  • Videreføring av samordningen mellom sporbarhetsprosjekter innen sjømat og landbasert mat.
  • Etablering av fire pilotprosjekter innen sektorene rødt kjøtt (storfe og småfe), fisk, korn (kraftfôr og matmel) og frukt & grønt for å lære i praksis hvilke tilpasninger som er nødvendig for å nå målene
  • Det opprettes et prosjektsekretariat med to heltidsansatte for å lede og koordinere arbeidet.
  • Det etableres et støtteprosjekt på grunndata fra primærproduksjon for å se på hvordan offentlige og private grunndataregistre best mulig kan samordnes. Felles elektroniske grunndataregistre foreslås etablert innen 2010
  • Innføring av elektronisk merking av storfe og småfe.
  • Gjennomføring av en utredning av i hvilken grad en utvidelse av eksisterende Biobanker kan bidra til å styrke sporbarheten.
  • Gjennomføring av en større sporbarhetsøvelse i 2008.
  • I løpet av 2009 skal det fremmes forslag om bransjeretningslinjer for sporbarhet som spesifiserer krav til ekstern og intern sporbarhet i de ulike leddene i verdikjeden, og hvilke elektroniske formater som skal anvendes.

Videre foreslås det en organisatorisk overbygning med bred sammensetning, for å videreføre dugnaden som allerede er iverksatt.

Å lage et godt system for e-sporing av mat her i landet er en meget omfattende oppgave. Heldigvis var alle i styringsgruppa innforstått med dette, sier Gudbrand Bakken som ledet gruppa. - Og alle bidro aktivt. Neste etappe er den praktiske utprøvingen som skal føre oss mot målet i 2010 - det beste sporingssystemet i Europa. Med den entusiasmen alle nå viser, er sjansene for å lykkes gode, avslutter Bakken.

Jeg er svært fornøyd med det arbeidet som styringsgruppen har nedlagt, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Dette er et tiltak som forener satsning på både forbrukerspørsmål, mattrygghet og matproduksjonens konkurranseevne. Arbeidet med sporbarhet omhandler alle disse elementene - vi får tre ting på en gang. Vi vil nå studere de enkelte forslagene, men jeg ser utelukkende fordeler ved dette arbeidet og er meget positiv til å gå videre med hovedtrekkene i innstillingen sammen med Helse- og omsorgsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet.

Mat: Panelet under pressekonferansen, Foto: LMD
Mat: Fra venstre statssekretær Rigmor Aasrud fra Helse- og omsorgsdepartementet, konstituert fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen, landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og lederen i styringsgruppa Gudbrand Bakken. Foto: LMD

Videre arbeid
Det vil raskt bli nedsatt en bred styringsgruppe for prosjektet og departementene vil se nærmere på sammensetningen av denne. Selve prosjektet vil være et fellesprosjekt mellom Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet, mens styringsgruppa vil bli ledet av Landbruks- og matdepartementet.

Videre vil det bli utlyst en prosjektlederstilling i nær framtid. Det anses avgjørende for prosjektets framdrift at det har en velkvalifisert prosjektleder med kunnskap om bransjen og området, for å dra arbeidet framover.

Samarbeid mellom myndigheter og næring
For å komme i mål, er vi helt avhengig av et tett samarbeid mellom myndigheter og næring, sier Riis-Johansen videre. Dette innebærer også et spleiselag mellom myndigheter og næringsaktører, med en overvekt av midler fra det offentlige i den første fasen. Styringsgruppas innstilling har beredet grunnen for en videre oppfølging og satsing i saken. Lista er lagt der den skal ligge - høyt, avslutter Riis-Johansen.