Historisk arkiv

Næringsutvikling: Ishavsrøye Vesterålen beskyttet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen delte i går ut merkeordningen Beskyttet geografisk betegnelse til produktet Ishavsrøye Vesterålen.

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen delte i går ut merkeordningen Beskyttet geografisk betegnelse til produktet Ishavsrøye Vesterålen.

Bak søknaden om beskyttelse av Ishavsrøye Vesterålen står Sjøblink Blokken AS og Sigerfjord Fisk Vesterålen. Godkjenningen ble kunngjort i forbindelse med at EU-kommisæren, med ansvar for helse, mattrygghet og dyrehelse- og velferd, Markos Kyprianou, besøker Vesterålen 4. og 5. juni.

Offentlig merkeordning
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir rettslig vern til produktbetegnelser på landbruksbaserte næringsmidler, fisk og fiskevarer med spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon eller særpreg. Ordningen har som mål å bidra til næringsutvikling og økt verdiskapning i norsk matproduksjon, samt sikre forbrukerne pålitelig informasjon. Ishavsrøye Vesterålen er det tolvte produktet som får godkjenning til å benytte Merket Beskyttet geografisk betegnelse. 

Beskyttet geografisk betegnelse kan gis næringsmidler med en nær tilknytning mellom næringsmidlets særegne kvalitet, omdømme eller egenskaper og det geografiske området som produktbetegnelsen angir.

Økt pomsetning
En viktig faktor for opprettelsen av den norske merkeordningen har vært de svært positive erfaringene EU-landene har med tilsvarende merkeordninger. Erfaringene derfra har vist at opprinnelsesmerking som kombinerer kriterier for geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg, har ført til økt omsetning og økt lønnsomhet både hos primærprodusentene og næringsmiddelprodusentene. Den norske merkeordningen er en del av regjeringens verdiskapningsprogram for matproduksjon, som er et program for innovasjon og mangfold på matområdet.

Næringsutvikling: Riis-Johansen sammen med representanter fra Sjøblink Blokken AS og Sigerfjord Fisk Vesterålen. Foto: Astraea Antal, LMD
Riis-Johansen sammen med representanter fra Sjøblink Blokken AS og Sigerfjord Fisk Vesterålen under uttdelingen av merkeordningen Beskyttet geografisk betegnelse til produktet Ishavsrøye Vesterålen. Foto: Astraea Antal, LMD
Bildet kan lastes ned i stort format ved å klikke på bildet, og kan fritt disponeres av pressen, fotograf krediteres.

Næringsutvikling: Produktet Ishavsrøye Vesterålen har fått tildelt merkeordningen Beskyttede betegnelser.