Historisk arkiv

Norsk mattrygghet imponerte EU-kommisæren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU-kommisær Markos Kyprianou er imponert over nivået på mattrygghet i Norge. Mandag fikk han studere systemet til sjøs. I dag står landbrukets matproduksjon i sentrum.

Værgudene prøvde å spille gjestene fra Brussel et puss da tåka mandag stod som en vegg rundt Andenes på Andøya. Men et par timer på overtid kunne Kystvaktskipet "Svalbard" bringe EU-kommisæren med ansvar for helse, mattrygghet og dyrevelferd ut på inspeksjon nord av Andenes på fabrikktråleren Prestfjord. 

Trygg mat og god dyrehelse
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen er hovedvert under det to dager lange besøket i Vesterålen. Til sjøs var også statssekretær Vidar Ulriksen fra Fiskeri- og kystdepartementet med som faglig og politisk guide. - Jeg er svært imponert over det jeg har fått se i dag, sier EU-kommisær Markos Kyprianou rett etter å ha kommet tilbake til land fra fabrikktråleren. - Jeg mener programmet vi har lagt opp for Kyprianou demonstrerer sammenhengene i norsk landbruks- og matpolitikk og hvor viktig landbrukspolitikken er for å sikre trygg mat og god dyrehelse, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Idag besøker gjestene Mattilsynet på Sortland i tillegg til at bøndene Elly og Dagfinn Hansen i Hadsel kan vise hvordan et alminnelig men veldrevet norsk familiebruk legger vekt på mattrygghet og dyrevelferd i hele sitt produksjonsopplegg. De to har levert elitemelk 14 år på rad, og er blant annet hedret med Dagros-prisen for Nordland.

EU-kommisær Markos Kyprianou og landbruks- og matminister Riis-Jonansen på besøk i Vesterålen. Foto: Astraea Antal, LMD
Landbruks- og matminister Riis-Jonansen og EU-kommisær Markos Kyprianou på besøk i Vesterålen. Foto: Astraea Antal, Landbruks- og matdepartementet.

EU-kommisær Markos Kyprianou på besøk i Vesterålen. Foto: Astraea Antal, LMD
EU-kommisær Markos Kyprianou og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen på besøk hos eier av Nordlaks, Inge Berg. Foto: Astraea Antal, Landbruks- og matdepartementet.

Om bord i tråleren Prestfjod. Foto: Yngve Torgersen, Fiskeri- og kystdepartementet.
Kyprianou studerer produksjonsprosessen ombord i fabrikktrålaren Prestfjord i havet utenfor Vesterålen. Foto: Yngve Torgersen, Fiskeri- og kystdepartementet.

Bildene kan lastes ned i stort format ved å klikke på bildet, og kan fritt disponeres av pressen, fotograf krediteres.