Historisk arkiv

Ny nordisk mat: Nordisk Ministerråd priser Ishotellet i Jukkasjärvi i Sverige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Ny nordisk mat: Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige er tildelt Nordisk Ministerråds hedersdiplom og 100.000 danske kroner for å fremme det nordiske kjøkkenet. Det er første gang gang prisen deles ut.

Ny nordisk mat: Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige er tildelt Nordisk Ministerråds hedersdiplom og 100.000 danske kroner for å fremme det nordiske kjøkkenet. Det er første gang gang prisen deles ut.  

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen delte 30. oktober 2007 ut hedersdiplomet til Yngve Bergquist for Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige under middagen etter KSL Matmerks fagdag på Grand Hotel, Oslo.

- Jeg har tatt initiativet til en utmerkelse fra Nordisk Ministerråd for å synliggjøre det arbeidet som gjøres for å fremme nordiske matvarer og nordisk matkultur. Norden ønsker å stå sammen om å etablere Det nordiske kjøkken som en gastronomisk region på linje med Middelhavsområdet eller Fjerne Østen. Formålet med Hedersdiplomet fra Nordisk Ministerråd er å hedre og støtte en organisasjon eller person som har gjort en særlig innsats for Det nordiske kjøkken, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Hedersdiplomet skal tildeles en person eller bedrift som styrker samarbeidet og bidrar positivt til utviklingen i kyst- og landdistrikter. Det fokuseres på nordisk lokal eller regional matvareproduksjon og bidrag til et kosthold som øker sunnhet og livskvalitet. Dette vil øke den nordiske konkurransekraften på matområdet og styrke mangfoldet av råvarer og utvalget i butikkhyllene.

Juryen begrunner årets tildeling med at Ishotellet i Jukkasjärvi løfter fram norrländsk mat, fjellmat og samisk kultur fra tre nordiske land. Ved hjelp av is som byggemateriale, har Ishotellet tiltrukket seg reisende og ikke minst designere og skulptører fra hele verden. Dette har skapt nye arbeidsplasser på et lite sted. Hotellet serverer sunn kost og livskvalitet i samsvar med dagens kunnskap. Ishotellet kobler nordisk design og kultur sammen med nordisk mat og matkultur, og øker den nordiske konkurransekraften for produksjon av nordisk mat og turisme.

Ny Nordisk mat
Ny Nordisk Mat er en ambisiøs satsing med en total budsjettramme på 23 millioner danske kroner for 2007-2009. Programmet ble lansert av Nordisk Ministerråd høsten 2006 og skal løfte nordisk matkultur for å fremme nyskaping og konkurransekraft innen matsektoren. Nordisk Ministerråd har bevilget fire millioner danske kroner til prosjekter innen programmet i 2007.

Fra markeringen. Foto: Terje Owrehagen, Informia
Fra utdelingen av Nordisk Ministerråds hedersdiplom. Foto: Terje Owrehagen, Informia. 

KSL Matmerk arrangerte sin første fagdag om norsk landbruk og norsk mat 30. oktober. Gjennom Fagdagen presentete KSL Matmerk ny organisasjon og satte søkelys på viktige utfordringer i arbeidet med å synliggjøre og profilere norsk landbruk og norsk mat.  

Ny nordisk mat: Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige er tildelt Nordisk Ministerråds hedersdiplom og 100.000 danske kroner for å fremme det nordiske kjøkkenet.