Historisk arkiv

Svalbard Globale frøhvelv: Tegningene klare

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Svalbard Globale frøhvelv: Statsbygg presenterer i dag tegningene til det globale frøhvelvet som skal bygges på Svalbard. Det er Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet som finansierer anlegget og vil med dette etablere Svalbard Globale frøhvelv som åpnes våren 2008. Det tas sikte på at anlegget på Svalbard ferdigstilles i løpet av 2007. Byggekostnadene er anslått til cirka 30 millioner kroner.

 

Svalbard Globale frøhvelv

Svalbard Globale frøhvelv: Tegningene klare


Svalbard Globale frøhvelv
: Statsbygg presenterer i dag tegningene til det globale frøhvelvet som skal bygges på Svalbard. Det er Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet som finansierer anlegget og vil med dette etablere Svalbard Globale frøhvelv som åpnes våren 2008. Det tas sikte på at anlegget på Svalbard ferdigstilles i løpet av 2007. Byggekostnadene er anslått til cirka 30 millioner kroner.  

Et sikkerhetsnett
Frøhvelvet skal bygges som en fjelhall inne i permafrosten på Svalbard, og vil ha kapasitet til å ta imot tre millioner ulike typer frø fra hele verden. Frøene som samles i frøhvelvet vil være duplikater av frøsamlinger i genbanker fra hele kloden. Mer enn 1400 genbanker over hele verden har det som sin oppgave å bevare frø fra planter. Dessverre kan genbanker bli rammet av driftstans, naturkatastrofer, krigshandlinger eller mangel på ressurser til drift.

Ved å etablere Svalbard Globale frøhvelv tar Norge et internasjonalt ansvar for å sikre at det genetiske mangfoldet i verdens matplanter bevares forfremtiden, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. - Det globale frøhvelvet på Svalbard representerer et viktig føre-var hensyn, og vil bli et sikkerhetsnett for genbanker over hele verden, sier Riis-Johnasen.

Fjellanlegg på Svalbard
Anlegget utføres som et fjellanlegg, med en 120 m lang adkomsttunnel som leder inn til 2 fjellhaller, hver på 24x15 meter, beliggende i permafrosten, hvor frøene skal oppbevares. Temperaturen i fjellhallene skal holde 18 minusgrader ved hjelp av et fryseaggregat. Permafrosten vil - ved siden av å sikre at temperaturen aldri vil komme over 4-6 minusgrader i tilfelle svikt i maskineri eller energitilførsel - sørge for stabile forhold geoteknisk sett.

Internasjonale samarbeidspartnere
Norge vil samarbeide med internasjonale aktører om driften av Svalbard Globale frøhvelv. Nordisk Genbank vil være ansvarlig for den administrative driften. Den internasjonale fondet for bevaring av planter - Global Crop Diversity Trust - vil være medfinansiør sammen med Norge. Et internasjonal råd vil etableres bla i samarbeid med FAO, Verdens matvareorganisasjon for å overvåke driften av frøhvelvet.

Kontaktpersoner hos Statsbygg:
Mette Nordhus, avd.dir. Statsbygg, tlf. 22 95 30 25, mobil 90 03 05 77
Magnus Bredeli Tveiten, prosjektleder Statsbygg, tlf. 22 95 42 22, mobil 91 17 94 41.