Historisk arkiv

Økologisk: 20 millioner til økoløft i kommune-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og Kommunal og regionalminister Åslaug Haga vil ha et et ”Økoløft” i kommune-Norge. Regjeringen vil bruke 20 millioner fordelt over to år til å øke produksjonen og forbruket av økologisk mat i kommunene.

Økologisk: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og Kommunal og regionalminister Åslaug Haga vil ha et et ”Økoløft” i kommune-Norge. Regjeringen vil bruke 20 millioner fordelt over to år til å øke produksjonen og forbruket av økologisk mat i kommunene. Dette er det største enkeltprosjektet som er igangsatt for å fremme økologisk matproduksjon her i landet.

De 20 millioner kronene skal tildeles til utvalgte kommuner som ønsker å bli foregangskommuner for utvikling av produksjon og forbruk av økologiske matvarer. Alle landets kommuner inviteres til å søke. Foregangskommunene skal ha konkrete målsettinger for andeler økologisk produksjon og forbruk i sin kommune ved utgangen av 2009. Sammenhengen mellom lokal produksjon og forbruk, og samarbeid i verdikjeden skal være sentrale elementer i arbeidet. Foregangskommunene skal også delta i nettverksarbeid som skal sikre at kunnskap og erfaringer fra prosjektet skal kunne komme øvrige kommuner til gode. 

- Kommunene kan spille ei viktig rolle i å etterspørre mer økologisk mat. Meninga med Økoløft er å inspirere kommuner til å vise veg; satse nytt og trekke med seg andre kommuner.  Jeg tror dette prosjektet vil bety et skikkelig løft for økologisk mat i dette landet og blir et viktig bidrag for å nå målsetningen om 15 prosent økologisk matproduksjon og forbruk innen 2015, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga. 

- Offentlig sektor kjøper hvert år mat for milliarder og en vesentlig større andel av dette matforbruket bør være økologisk. Forbrukerne etterspør økologisk mat, og vi ser en gledelig utvikling der stadig flere bønder legger om produksjonen for å møte denne utviklingen. Det økologiske landbruket er en spydspiss for miljøarbeidet i hele næringen, og bidrar til langt bedre valgmuligheter for den enkelte forbruker, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Av landets 431 kommuner har nå 50 kommuner et økologisk drevet jordbruksareal på over 10 prosent og flere har allerede nådd Regjeringens målsetting om 15 %. Av fylkene er Sør-Trøndelag, Buskerud og Telemark de som har kommet lengst, mens Oslo topper statistikken. Hovedstaden har nemlig allerede nådd regjeringens målsetting om 15 prosent økologisk areal innen 2015.

Økologisk: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og Kommunal og regionalminister Åslaug Haga vil ha et et ”Økoløft” i kommune-Norge. Regjeringen vil bruke 20 millioner fordelt over to år til å øke produksjonen og forbruket av økologisk mat i kommunene.