Historisk arkiv

Økologisk: 50 kommuner har 10 prosent økologisk areal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Av landets 431 kommuner, har nå 50 kommuner et økologisk areal på 10 prosent, og stadig flere har også nådd 15 prosent økologisk landbruksareal. Dette viser tall fra "10%-klubben" til Oikos.

Økologisk: Av landets 431 kommuner, har nå 50 kommuner et økologisk areal på 10 prosent, og stadig flere har også nådd 15 prosent økologisk landbruksareal. Dette viser tall fra "10%-klubben" til Oikos. 

Sør-Trøndelag og Buskerud skiller seg ut som de fylkene som har flest kommuner med i "10%-klubben". Og her finner vi store landbrukskommuner slik som Melhus, Rissa og Kongsberg. Størst prosentareal har Holtålen kommune i Sør-Trøndelag med 32,6 prosent økologisk areal! 

Midt-Norge og Østlandet best
På fylkesoversikten kommer det klart frem at Sør-Trøndelag, samt Buskerud og Telemark er vinnerne av ”fylkes-konkurransen” om størst økologisk prosentareal. Disse har henholdsvis 7,8, 7,7 og 7,4 prosent økologisk areal. Som en kuriositet kan nevnes at Oslo faktisk er fylkesvinner med 15,5 prosent økologisk areal!! Hovedstaden har dermed allerede nådd regjeringens målsetning om 15 prosent økologisk produksjon innen 2015.

Rogaland dårligst
Helt på jumboplass finner vi Rogaland med bare 0,7 prosent økologisk areal. Dermed er landbruksfylket i sørvest dårligere enn Finnmark! Rogaland, sammen med Aust-Agder og Hordaland, har heller ingen kommuner med i "10%-klubben". Sør- og Vestlandet har med andre ord et godt stykke igjen for å bidra til økt økologisk produksjon i Norge.

Flere kommuner får diplom
Oikos deler ut diplom til de kommuner som har nådd 10 prosent-målet. Bakgrunnen for "10%-klubben" var å gi en honnør til de kommunene som når Stortingets målsetning om 10 prosent økologisk areal innen 2010. Etter den tid vil Oikos omgjøre klubben til en "15%-klubb", for de kommuner som har 15 prosent økologisk areal eller mer innen 2015, jfr Soria Moria-erklæringen.

Flere kommuner kan ha vokst raskt i økologisk areal de siste årene. Særlig i år er det mange nye produsenter som starter omlegging til økologisk. Det er derfor sannsynlig at flere kommuner enn de som står på listen nå har nådd 10 prosent økologisk areal. 

For mer informasjon:

  • Oikos - Interessorganisasjonen for økologisk mat og forbruk i Norge

Økologisk: Av landets 431 kommuner, har nå 50 kommuner et økologisk areal på 10 prosent, og stadig flere har også nådd 15 prosent økologisk landbruksareal.