Historisk arkiv

Økologisk: 90 kommuner vil satse økologisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Over 90 kommuner ønsker å bli foregangskommuner for utvikling av produksjon og forbruk av økologiske varer.

Økologisk: Over 90 kommuner ønsker å bli foregangskommuner for utvikling av produksjon og forbruk av økologiske varer. ”Økoløft i kommuner”, og den allerede etablerte øko-satsingen fra fylkesmannens side, vil være et viktig bidrag til å nå Regjeringens 15-prosentmålsetting.  

     Økologisk: Økoløft i kommunene banner.

Spydspiss i miljøarbeidet
- Forbrukerne etterspør økologisk mat, og vi ser en gledelig utvikling der stadig flere bønder legger om produksjonen for å møte denne utviklingen. Det økologiske landbruket er en spydspiss for miljøarbeidet i hele næringen, og bidrar til langt bedre valgmuligheter for den enkelte forbruker, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Foregangskommuner
Tidligere i høst lanserte Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet et fellesprosjekt ”Økoløft i kommuner” hvor de inviterte landets kommuner til å bli økologiske foregangskommuner. ”Økoløft i kommuner” er et tiltak for å nå Regjeringens målsetting om at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2015. Departementene har bevilget 20 mill. kroner for 2008 og 2009, og midlene skal fordeles etter søknad fra kommunene. Statens landbruksforvaltning (SLF) har ansvar for gjennomføringen av prosjektet, og skal nå i gang med behandling av sakene.

SLF har mottatt 41 prosjektskisser fra kommuner som ønsker delta i Økoløft. En del av skissene og søknadene er fremmet fra flere kommuner i samarbeid, slik at det totalt sett er rundt 90 kommuner som er representert og involvert i prosjektene.  På bakgrunn av prosjektskissene som SLF nå har mottatt er det søkt om midler opp i mot 14 millioner kroner for 2008.

Videre framdrift og behandling
LMD og KRD vil nå stå for utvelgelse av kommuner som blir delaktig i prosjektet Økoløft i kommuner. Utvelgelsen vil skje etter innstilling fra Statens landbruksforvaltning (SLF), og søknader om å bli økologiske foregangskommuner skal være forankret i kommunestyrevedtak.

- De skissene som har kommet inn har i noen tilfelle ikke vært fullstendige eller utfyllende i forhold til kravene i utlysingsteksten. SLF har derfor gått en runde med tilbakemeldinger og innhenting av tilleggsopplysninger, forteller Carl Erik Semb i SLF. - Denne runden med innhenting av tilleggsopplysninger er avsluttet og SLF begynner nå på vurdering av skissene. Samtidig er skissene sendt ut til de respektive fylkesmenn for uttalelse. Runden ut til fylkesmennene skal bidra til et bedre grunnlag for SLFs vurderinger, men er også viktig for å sikre samordningen regionalt. SLF har som mål å komme med en tilbakemelding til de enkelte søkerkommunene innen jul, sier Semb.

Det er departementene, Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), som i samarbeid skal ta beslutningen om hvilke kommuner som skal inviteres til å utarbeide fullstendig søknad. Beslutningen skal tas etter innstilling fra SLF, og det er etablert en referansegruppe som skal støtte SLFs arbeid med innstillingen. Referansegruppen består av representanter fra Norges Bondelag, Norsk Bonde-og Småbrukarlag, Kommunenes sentralforbund og Oikos.

De kommunene som blir invitert til å være med i andre runde må forankre sine søknader politisk, ved vedtak i kommunestyret. SLF antar at dette vil kreve litt tid og at kommunene må ha noen uker på seg til å utarbeide søknaden og få den politisk behandlet. Det vil derfor gå et stykke ut på nyåret før hele prosessen er i mål og de utpekte kommunene kan starte sitt arbeid med gjennomføring av prosjektene.

Fakta om ”Økoløft i kommuner”
Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet har i et fellesprosjekt ”Økoløft i kommuner” bevilget 20 millioner kroner for 2008 og 2009. Midlene skal tildeles til utvalgte kommuner som ønsker å bli foregangskommuner for utvikling av produksjon og forbruk av økologiske matvarer. Alle landets kommuner er invitert til å søke. Foregangskommunene skal ha konkrete målsettinger for andeler økologisk produksjon og forbruk i sin kommune ved utgangen av 2009.