Historisk arkiv

Økologisk: Dobling av produsenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: En ny Omnibusundersøkelse i landbruksnæringen viser at 7 prosent av norske bønder har planer om å legge om til økologisk drift innen to år.

Økologisk: En ny Omnibusundersøkelse i landbruksnæringen viser at 7 prosent av norske bønder har planer om å legge om til økologisk drift innen to år.  Med dette som utgangspunkt, og ca 55.000 tilskuddsberettigete landbruksvirksomheter i Norge, kan det bety en dobling av økologiske primærprodusenter de to neste årene.

To ganger i året foretar Landbrukets utredningskontor undersøkelsen Omnibus i landbruket.  Undersøkelsen ble foretatt i mars blant norske bønder.  Debio deltok i undersøkelsen for å kartlegge omfang av og planer om omlegging til økologisk drift.

Dobling i løpet av to år
Spørsmålet Debio stilte var: "Driver du med økologisk produksjon, eller har du planer om å legge om til økologisk drift innen to år?"  Resultatene viste at 7 prosent av de spurte allerede drev økologisk landbruk, 7 prosent av norske bønder har planer om å legge om til økologisk drift innen to år, 1 prosent var usikre, og 85 prosent svarte at de ikke har planer om økologisk drift.  Med dette som utgangspunkt, og ca 55.000 tilskuddsberettigete landbruksvirksomheter i Norge, kan det bety en dobling av økologiske primærprodusenter de to neste årene.

Antall nye landbruksvirksomheter i Debios kontrollordningen er nå større enn på samme tid i fjor.  Hittil i år er det registrert 216 tilknytninger innen primærproduksjon og 105 utmeldinger.  Dette gir en foreløpig nettotilvekst på 111, som er en positiv utvikling.

Økologisk mål
Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2015 skal være økologisk. Videre sier Regjeringserklæringen at Norge henger etter andre land når det gjelder tilgjengelighet til økologiske varer overfor forbrukerne, og at regjeringen vil styrke dette området. Regjeringen ønsker at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspørre miljøvennlige varer og varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder.

Økologisk: En ny Omnibusundersøkelse i landbruksnæringen viser at 7 prosent av norske bønder har planer om å legge om til økologisk drift innen to år.