Historisk arkiv

Økologisk: Tar i bruk gamle kornsorter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Forsøksringen Fabio samarbeider med Norsk Økologisk Kornforening om prosjektet "Bevaring og bruk av gamle kornsorter". Prosjektet har som mål å etablere en bruksbank for gamle kornsorter.

Økologisk: Forsøksringen Fabio samarbeider med Norsk Økologisk Kornforening om prosjektet "Bevaring og bruk av gamle kornsorter". Prosjektet har som mål å etablere en bruksbank for gamle kornsorter. 

Biologisk mangfold
Bevaring av gamle kornsorter er viktig for det biologiske mangfold. Det finnes flere eksempler på at man må krysse inn gamle sorter igjen for å øke resistensen mot enkelte plantesykdommer. Den kulturhistoriske dimensjonen ved å bevare gamle sorter er også viktig.

Oppformering
"Såvareloven" setter begrensninger for utdeling av såkorn og dermed oppformering av eldre kornsorter. Fra Nordisk Genbank kan en i dag få tilsendt en prøve på ca 500 gram korn av en sort man ønsker å teste ut. For de som ønsker å bruke en gammel sort i sin næringsvirksomhet tar det lang tid før man får oppformert denne halvkiloen til relevant volum.  I en bruksbank vil det være mulig å dele ut en noe større prøve for oppformering. Floghavre og frøoverførte sykdommer, spirekvalitet osv er ting det må tas hensyn til i en slik bruksbank.  Prosjektet skal og klarlegge regelverket omkring formidling av såkorn. I EU arbeides det med et regelverk knyttet til "conservation varieties" og dette vil gjøre det lettere å omsette frø av gamle sorter. 

Økologisk: Forsøksringen Fabio samarbeider med Norsk Økologisk Kornforening om prosjektet "Bevaring og bruk av gamle kornsorter”.