Historisk arkiv

Økologisk: Tomt for kraftfõr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: I løpet av februar vil lageret til Felleskjøpet Agri trolig å være tomt for korn til økologisk kraftfôr. For å dekke den økende etterspørselen kan det bety at konvensjonelt korn brukes i økologisk kraftfôrblanding resten av denne sesongen.

Økologisk: Tomt for kraftfõr

Økologisk: I løpet av februar vil lageret til Felleskjøpet Agri trolig å være tomt for korn til økologisk kraftfôr. For å dekke den økende etterspørselen etter kraftfôr til økologiske kyr, svin og fjørfe, kan det bety at konvensjonelt korn brukes i kraftfôrblandingen resten av denne sesongen.

Dårlig kornhøst
Det er to årsaker til at Fellskjøpet Agri (FK) trolig tømmer sitt lager av økologisk korn i løpet av februar. Etterspørselen etter økologisk kufôr fortsetter å øke i tillegg til at kraftfôrkrevende produksjoner som svin og fjørfe har begynt å komme inn i det økologiske landbruket. I tillegg var kornsesongen 2006 på Østlandet dårlig med mye tørke. Dette fikk konsekvenser også for økologisk kornproduksjon. Også resten av Europa opplevde en dårlig kornhøst. Det gjør import av økokorn veldig vanskelig.

Mangler 2-3000 tonn
Det totale behovet for økologisk kraftfôr denne sesongen til FKs kunder (ca 70 prosent av kraftfôrmarkedet i Norge) anslås til rundt 10 000 tonn. Mengden økologisk korn som skal til for å lage denne mengda kraftfôr er ca 7 500 tonn. FK anslår at mangelen på økologisk korn til kraftfôr er 2-3000 tonn i inneværende sesong.

FK er nå i dialog med Debio om å få dispensasjon til å bruke konvensjonell bygg og havre i de økologiske kraftfôrblandingene.

Økologisk: I løpet av februar vil lageret til Felleskjøpet Agri trolig å være tomt for korn til økologisk kraftfôr.


24.01.07