Historisk arkiv

Planter: Bekjempelse av kålfluer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Produsentene av kålrot og andre kålslag, får ett år til på seg til å finne et miljøvennlig alternativ til plantevernmidlene Birlane Granulat og Gusathion.

Planter: Produsentene av kålrot og andre kålslag, får ett år ekstra for å finne miljøvennlige alternativer til plantevernmidlene Birlane Granulat og Gusathion. Mattilsynet har forlenget dispensasjonen fra forbudet.

- Jeg oppfordrer imidlertid aktørene på det sterkeste til å finne alternativer til disse plantevernmidlene, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Mattilsynet har gjort det klart at det ikke under noen omstendigheter vil bli gitt videre dispensasjoner i 2008.

Villet politikk
- Dette er i tråd med mitt politiske mål om redusert bruk av plantevernmidler, sier statsråd Riis-Johansen.

De som søker, gis tillatelse til å bruke Birlane Granulat ved dyrking av matkålrot og kålvekster som ikke lar seg frøbeise. Dispensasjonen gjelder fram til 30. juni 2007.

Mattilsynet gir videre søkerne tillatelse til å bruke Gusathion ved dyrking av kinakål, matkålrot og nepe i 2007. Tillatelsen gjelder bruk av restlagre hos dyrkere. Dispensasjonen gjelder fram til 31. desember 2007.

Kontinuerlig oppfølging
- Jeg er opptatt av at norsk matproduksjon foregår på en miljømessig forsvarlig måte. Redusert bruk og risiko ved bruk av plantevernmidler er områder landbruks- og matmyndighetene prioriterer høyt. Vi arbeider kontinuerlig med å følge dette opp blant annet gjennom "Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler", sier statsråd Riis-Johansen.

- På den annen side har jeg stor forståelse for at det her er lagt vekt på de vanskelighetene som et forbud ville ha medført for produsentene, og at det gis tid til å finne alternative løsninger, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Planter: Produsentene av kålrot og andre kålslag, får ett år til på seg til å finne et miljøvennlig alternativ til plantevernmidlene Birlane Granulat og Gusathion. Mattilsynet har forlenget dispensasjonen fra forbudet.