Historisk arkiv

Planter: Fremtidens valg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Klimaendringene kan komme til å påvirke vekstsesong og muligheter for en lengre periode med blomster, grønne planter og kanskje nye planteslag. Norsk genressursenter er nå ute med nyttige råd om plantevalg for fremtiden.

Planter: Klimaendringene kan komme til å påvirke vekstsesong og muligheter for en lengre periode med blomster, grønne planter og kanskje nye planteslag. Norsk genressursenter er nå ute med nyttige råd om plantevalg for fremtiden. 

Det gamle rådet om at det sikreste er å bruke lokalt plantemateriale kan i framtida vise seg å ikke være gyldig lenger sier Tore Skrøppa, som er leder for Genressursenteret. Han gir følgende råd om plantevalg for grøntanlegg, spesielt i nordområdene:

  • Velg arter og økotyper som tåler kritiske værsituasjoner.
  • Velg arter og sorter som kan vokse lenge utover høsten, som har dyp hvile og krever høy basistemperatur for vekststart.
  • Unngå arter og sorter som bryter hvilen tidlig på ettervinteren.
  • Plantemateriale som er tilpasset variable vintertemperaturer vil tåle kommende vinterforhold best.
  • Unngå planter fra utenlandske kontinentale områder

Norsk genressurssenter er et rådgivende organ for Landbruks- og matdepartementet, og koordinerer kompetanse og aktivitet innen bevaring og bruk av nasjonale genressurser innenfor et bredt spekter av oppgaver og prosjekter. Senteret er en avdeling ved Norsk institutt for skog og landskap.

Planter: Norsk genressursenter er nå ute med nyttige råd om plantevalg for fremtiden.