Historisk arkiv

Planter: Høring om internasjonale standarder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Et nytt forslag til internasjonale standarder er sendt ut på høring fra sekretariatet til Den internasjonale plantevernkonvensjonen (IPPC). Mattilsynet må ha innspill innen 28. august.

Planter: Et nytt forslag til internasjonale standarder er sendt ut på høring fra sekretariatet til Den internasjonale plantevernkonvensjonen (IPPC). Mattilsynet må ha innspill innen 28. august.

Sekretariatet til IPPC har lagt ut utkast til internasjonale standarder (ISPM) på høring. Mattilsynet er nasjonalt kontaktpunkt i forhold til IPPC og gjennomfører nå en nasjonal høring.

Det dreier seg om til sammen seks standardutkast: 

  • Amendments to ISPM No 5 (Glossary of phytosanitary terms)
  • Debarked and bark-free wood (supplement to ISPM No. 5)
  • Establishment of areas of low pest prevalence for fruit flies.
  • Classification of commodiies into phytosanitary risk categories
  • Developing a strategy to reduce or replace the use of methyl bromide for phytosanitary purposes
  • Sampling of consignments

Kommisjon for forsterket samarbeid
Landbruks- og matdepartementet deltar sammen med Mattilsynet i arbeidet i kommisjonen (CPM) som er opprettet for å forsterke det internasjonale samarbeidet for å hindre introduksjon og spredning av skadegjørere på planter og planteprodukter. Blant de viktigste oppgavene for kommisjonen er å utvikle internasjonale standarder for det plantesanitære området innenfor rammene av IPPC. Hensikten med standardene er å harmonisere de plantehelsetiltak som anvendes i den internasjonale handelen og sikre felles effektive tiltak mot introduksjon og spredning av planteskadegjørere, spesielt over landegrensene.

Del av FAO
Den internasjonale plantevernkonvensjonen, IPPC danner grunnlaget for det globale samarbeidet for å beskytte verdens planteressurser mot sykdom. Konvensjonen er knyttet til FAO og ble revidert i 1997 for å harmoniseres med regelverket i WTO/SPS-avtalen (avtalen om veterinære- og plantesanitære tiltak).  

Frist for den nasjonale høringen er 28.august 2007.   

Planter: Et nytt forslag til internasjonale standarder er sendt ut på høring fra sekretariatet til Den internasjonale plantevernkonvensjonen (IPPC).