Historisk arkiv

Reindrift: Forskning på beite og klimaendringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reindrift: Det arrangeres i dag et større seminar om forskning på reinbeite i forbindelse med åpning av Urbefolkningens Internasjonale polarår i Kautokeino.

Reindrift: Det arrangeres i dag et større seminar om forskning på reinbeite i forbindelse med åpning av Urbefolkningens Internasjonale polarår i Kautokeino.  

Det internasjonale Polaråret (IPY) er verdens største koordinerte forskningsinnsats med over 60 000 deltakende forskere og teknikere fra minst 60 land. Norge er en av de største bidragsyterne til IPY med en bevilgning på over 80 mill. kr. Polaråret retter i år oppmerksomheten mot endringer i de arktiske urfolkenes samfunn. Flere av forskningsprosjektene kommer fra urfolkenes egne forskningsinstitusjoner i Arktis. Det vil bli forsket på hvordan urfolkene i Arktis skal møte pågående forandringer og samtidig ta vare på urfolkets verdier og kunnskap. Nordlige institusjoner og særlig urfolksinstitusjoner blir sentrale i kunnskapsproduksjonen og kunnskapsforvaltningen.

Urfolkenes Internasjonale Polarår
Urfolkenes Internasjonale Polarår 2007/2008 som ble åpnet av miljøvernminister Helen Bjørnøy i Kautokeino i går, blir arrangert av Internasjonalt fag- og formidlingssenter for reindrift, Samisk høgskole/Nordisk Samisk Institutt, Association of World Reindeer Herders, Kompetansesenter for Urfolksrettigheter og Kautokeino kommune.  

Seminar om forskning på reinsdyrbeite
I forbindelse med åpningen av Urfolkenes Internasjonale Polarår arrangeres et to dagers internasjonalt seminar om forskning på reinbeiteendringer som følge av klimaendringer.

Internasjonalt forskningsprosjekt
Forskningsprosjektet Reindeer Herders Vulnerability Network Study: Reindeer Pastoralism in a changing climate (EALÀT) inngår i IPY. Arbeidet skal forske på sårbarhet og klimaendringer og bidra til å sette reineierne bedre i stand til å redusere sin sårbarhet. Prosjektet går fra januar 2007 og ut 2010. Prosjektet ledes av Samisk høgskole/Nordisk Samisk Institutt i Kautokeino i samarbeid med forskere, reineiere og formidlere,  ni forskningsinstitusjoner i Norge og seks ulike nasjonalstater blant annet USA og Russland. EALÀT er en oppfølging av Arktisk råds klimarapport ACIA, (Arctic Climate Impact Assessment). 

Redusert sårbarhet
Reindriften representerer en modell for bærekraftig utnyttelse av nordområdene med sine spesielle klimatiske forhold og forvaltningssystemer. Det ligger utfordringer for reindriftsnæringa innen klimaendringer, arealinngrep, store rovdyrtap, sedvanebasert rettighetsutvikling, og forbedret reell verdiskaping i primærleddet. Prosjektet skal synliggjøre reindriftens muligheter til å møte forandringer og samtidig ta vare på eksisterende verdier og kunnskap.

Oppmerksomhet på reindriftens tradisjonelle kunnskap om klimaforandringer, klimavariasjoner, snø og snøvariasjoner er en unik anledning til å utvikle nye positive forvaltningsstrategier for å øke reindriftens robusthet til disse forandringene og bevare reinbeiteområdene for fremtiden. Det skal gjennom prosjektet skaffes dokumentasjon om hvordan reindriftens tradisjonelle kunnskap kan brukes til å redusere næringens sårbarhet til klimaforandringer.

Reindrift: Det arrangeres i dag et større seminar om forskning på reinbeite i forbindelse med åpning av Urbefolkningens Internasjonale polarår i Kautokeino.