Historisk arkiv

Skog: Viktig konferanse for bærekraftig skogbruk i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen deltar i dag på den 5. ministerkonferansen for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE). - Denne konferansen er viktig for å få et mer bærekraftig skogbruk i Europa, sa Riis-Johansen i sitt åpningsinnlegg.

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen deltar i dag på den 5. ministerkonferansen for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE). - Denne konferansen er viktig for å få et mer bærekraftig skogbruk i Europa, sa Riis-Johansen i sitt åpningsinnlegg.

46 europeiske land er representert under konferansen som ble offisielt åpnet av president Lech Kaczynsky i Warsawa mandag. Norge skal overta formannskapet for MCPFE fra Polen etter konferansen. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen fikk derfor anledning til å holde ett av åpningsinnleggene.

- Erfaringene i Norge er at de foregående konferansene har hatt betydning for hvordan den nasjonale skogpolitikken er utformet og gjennomført i etterkant, sa Riis-Johansen og sendte følgende budskap til omverdenen:
- Et bærekraftig skogbruk er vesentlig både som kilde til fornybar energi og for å sikre tilstrekkelige mengder vann av god kvalitet.

”Skogenes tilstand”
MCPFE har sammen med FNs organisasjon for mat og landbruk - FAO - og FNs økonomikommisjon for Europa - UNECE - utarbeidet rapporten ”State of Europe’s Forests”.

Rapporten viser at skogarealet øker betydelig. De siste 15 årene har det økt med 130 millioner daa – et areal som tilsvarer hele Hellas. Også den stående skogmengden er økende. Hvert år øker den stående skogen med rundt 360 millioner kubikkmeter - som tilsvarer hele Slovenias stående skog. 74 prosent av Europas skog er synlig påvirket av menneskelig aktivitet og hele 98 prosent er underlagt en skogfaglig plan.

Sluttdokumenter
Ministerkonferansen skal vedta en egen ministererklæring og flere resolusjoner. Ministererklæringen slår fast at skogen kan gi vesentlige bidrag til økt livskvalitet for befolkningen.

I tilknytning til at Norge overtar formannskapet i MCPFE, blir det også opprettet et eget sekretariat på Ås som skal drive det videre arbeidet med å utvikle en felles skogpolitikk for Europa.

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen deltar i dag på den 5. ministerkonferansen for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE).