Historisk arkiv

Skog: Internasjonal avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: FNs skogforum har blitt enige om en avtale som vil få stor betydning i kampen mot avskoging og ødeleggelse av skog.

Skog: FNs skogforum har blitt enige om en avtale som vil få stor betydning i kampen mot avskoging og ødeleggelse av skog.

Global tilnærming
- Skogen har stor betydning for miljø og livsvilkår for store befolkningsgrupper. Den internasjonale skogavtalen som nå er vedtatt av FNs skogforum innebærer et viktig skritt i riktig retning i arbeidet med å bevare verdens skogressurser, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. -  Etter 15 års diskusjoner og forhandlinger har nå landene i FN blitt enige om en global tilnærming til skogpolitikk og samarbeid i årene framover. Selv om avtalen er frivillig, og formuleringene gjenspeiler at dette er et kompromiss mellom land med motstridende interesser, har vi nå kommet betydelig lengre i å konkretisere landenes forpliktelser, sier Riis-Johansen.

Avskoging og ødeleggelse av skog
Den nye avtalen legger vekt på viktige områder i skogforvaltningen som forventes å ha betydning for mellomstatlig samarbeid og nasjonale tiltak i kampen mot avskoging og ødeleggelse av skog. Det forventes også økt innsats for å utvikle skogressursene og sikre tilgangen på mangfoldet av produkter og tjenester som verdens befolkning er avhengige av.

20 prosent av klimagass-utslippene
I følge Verdensbanken er mer enn 1,6 milliarder mennesker direkte avhengige av skogressursene for sitt eksistensgrunnlag. Skog og skogprodukter er en viktig kilde til økonomisk vekst, og den globale handelen med skogprodukter utgjør en verdi på 270 milliarder dollar.  Samtidig anslår FNs landbruks og matvareorganisasjon, FAO, at 13 millioner hektar skog (mer enn Norges totale skogareal) forsvinner årlig som følge av avskoging. Denne avskogingen står for ca. 20 % av de globale utslippene av klimagasser.

Klima og biologisk mangfold
Den internasjonale skogavtalen og gjennomføringen skal følges opp av FNs skogforum. Neste møte i forumet skal holdes våren 2009. På dette møtet skal forumet også drøfte to tema som har stor politisk oppmerksomhet for tiden; skogens rolle i klimasammenheng og biologisk mangfold i skog. I tillegg skal forumet forsøke å enes om systemer for finansiering som kan bidra til at u-land blir bedre rustet til å gjennomføre sine forpliktelser i samsvar med skogavtalen.

Skog: FNs skogforum har blitt enige om en avtale som vil få stor betydning i kampen mot avskoging og ødeleggelse av skog.