Historisk arkiv

Skog: Planter Terje Viken-skogen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen vil øke skogplantingen med minst 50 prosent. Han gir 13.000 skogplanter til Viken Skog og er i dag med og setter plantene i jorda i den nydøpte ”Terje Viken-skogen”. Han oppfordrer kommunepolitikerne til å bruke skogen som et effektivt klimatiltak.

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen vil øke skogplantingen med minst 50 prosent. Han gir 13.000 skogplanter til Viken Skog og er i dag med og setter plantene i jorda i den nydøpte ”Terje Viken-skogen”. Han oppfordrer kommunepolitikerne til å bruke skogen som et effektivt klimatiltak.

Skogens klima-effekt er del av Kyoto-avtalen og en viktig del av regjeringens klimamelding. Her går regjeringen inn for å plante mer skog, bruke mer trevirke og bioenergi.

Øke skogplantingen med minst 50 prosent
- Jeg vil derfor at skogeierne øker plantingen med minst 50 prosent, og har lagt til rette for dette gjennom økning av statsstøtten og gunstige skatteordninger, sier Riis-Johansen.

Binder det dobbelte av utslippene fra biltrafikken
Norsk Institutt for skog og landskap har beregnet at ”Terje Viken-skogen” med sine 13.000 trær hvert år vil binde like mye CO2 som utslippene fra 10 personbiler som hver kjører 15.000 km. Opptaket tilsvarer utslippene fra 20 – 25 flyseter til Middelhavsområdet.

- Totalt binder norsk skog mer enn det dobbelte av de samlede utslippene fra biltrafikken i Norge, påpeker landbruks- og matministeren. 

    Skog: Riis-Johansen på treplanting i Svartskog. Foto: Tidsskriftet Skogeieren

Skog: Riis-Johansen på treplanting i Svartskog.
Foto: Tidsskriftet Skogeieren

Utfordring til kommunene
- Kommunene er lokal skogbruksmyndighet og rår over mange virkemidler for å påvirke aktiviteten i skogbruket. Her har derfor nyvalgte kommunepolitikere som ønsker å gjøre noe med klimaspørsmålene mulighet for å ta tak fra dag én. Skogbruket gir mulighet for å gjennomføre lokale og konkrete tiltak som monner i klima-sammenheng, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Binder halvparten av utslippene
- De norske skogene binder i dag 50 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. - Takket være en aktiv skogpolitikk gjennom mange år er det i dag bundet dobbelt så mye CO2 i skogene våre som i år 1900. Gjennom en fortsatt innsats for å bygge opp skogressursene kan vi øke dette opptaket ytterligere, sier han.

Ubrukte muligheter med bioenergi
- Gjennom bioenergien kan skogen gi oss klimavennlig energi. Her er det store ubrukte muligheter. Produksjonen av bioenergi kan på kort sikt tredobles, og det største råstoffpotensialet ligger i skogen.  Dette vil gi mange nye arbeidsplasser i bygdene. Beregninger viser et potensiale opp mot på 10.000  årsverk, sier landbruks- og matministeren. - Og nærmest som rein bonus får vi mer åpne landskap! poengterer han.

- Trevirke er et miljøvennlig byggemateriale, som kan brukes i langt større utstrekning enn tilfellet er i dag, for eksempel i store veibruer, høyhus og parkeringshus i byene, sier Riis-Johansen.

FNs klimapanel og Stern-rapporten
FNs klimapanel trekker fram skogforvaltning som et av hovedtiltakene i arbeidet for å unngå farlige, menneskeskapte klimaendringer. Panelet har pekt på skogreising, planting, skjøtsel, produksjon av treprodukter og bioenergi som konkrete tiltak.

Også rapporten utarbeidet av Sir Nicholas Stern på oppdrag fra britiske myndigheter (2006) trekker fram skogforvaltning som et hovedtiltak for å redusere utslipp av CO2. Rapporten understreker også at utslippsreduksjoner knyttet til skog er kostnadseffektive.

”Terje-Viken-skogen”
Viken Skog BA markerer 100-årsjubileum i år.  Foreningen får i den anledning 13.000 skogplanter av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. I dag er han med og setter de siste plantene i jorda i den nydøpte ”Terje-Viken-skogen”  på Svartskog i Oppegård kommune.