Historisk arkiv

Skog: Riis-Johansen blir Europas ”skogminister”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen blir Europas ”skogminister”. Norge overtar lederansvaret for ministerkonferansen for beskyttelse av skogene i Europa (MCPFE). Det skjer i Warsawa der den femte ministerkonferansen arrangeres mandag 5. og tirsdag 6. november.

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen blir Europas ”skogminister”. Norge overtar lederansvaret for ministerkonferansen for beskyttelse av skogene i Europa (MCPFE). Det skjer i Warsawa der den femte ministerkonferansen arrangeres mandag 5. og tirsdag 6. november. 

Ministerkonferansen i Warsawa vil ha politiske representanter for godt over 40 europeiske land til stede. Med seg i kofferten hjem har landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen lederansvaret for utviklingen av en felles skogpolitikk i Europa de neste fem årene. Arbeidet er vurdert som så viktig at mange NGO-er og flere land utenfor Europa, blant annet USA, stiller med observatører.

Økt betydning som råstoff
Det polske lederskapet har utarbeidet forslag til dokumenter som konferansen blir invitert til å vedta, og som igjen blir vesentlige for skogpolitikken i deltakerlandene framover. Slutterklæringen understreker skogens betydning i arbeidet med å møte klimautfordringene. Dette dreier seg både energipotensialet, mulighetene til å binde CO2 i trevirke i vekst og hvor vesentlig det er å sørge for at skogarealene i Europa er skikket til å være gode vannreservoarer. 

- Norges mål må være å få Europa til å prioritere utviklingen i skogen på en måte som sikrer størst mulig tilvekst og optimal utnytting både som energikilde og byggemateriale. Dessuten er skogen vesentlig for å sikre grunnvannsreservoarene i mange land, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Miljø og næring
Siden 1990 har landene i Europa samarbeidet om å føre en skogpolitikk som sikrer framtida både for skogene på kontinentet gjennom MCPFE. Initiativet til den første konferansen - i Strasbourg - ble tatt med grunnlag i frykten for skogdøden som var et sentralt skogpolitisk tema tidlig på 1990-tallet. Etter hvert er temaene endret – men hele tida med skog og miljø som overskrift. Også skog som næring er vesentlig. 

Studerer polsk landbruk
Etter at konferansen er avsluttet tirsdag 6. november, benytter landbruks- og matministeren anledningen til å studere utviklingen i det polske landbruket på onsdag 7. november. Han vil besøke polske bønder.

Eget sekretariat
Norge vil inneha dette lederskapet anslagsvis i 4 - 5 år fram til den neste ministerkonferansen som da vil finne sted her i landet.Fra årsskiftet er det  etablert et eget sekretariat med fem medarbeidere knyttet til Norsk institutt for skog og landskap. Oppgaven blir legge grunnlaget for de beslutningene som skal fattes på neste konferanse - med Norge som vertskap. 

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen blir Europas ”skogminister”. Norge overtar lederansvaret for ministerkonferansen for beskyttelse av skogene i Europa (MCPFE).