Historisk arkiv

Skog: Utvider skogsamarbeid med Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen får god støtte fra verdens største skognasjon når han nå blir ”Europas skogminister”. Russland satser stort på skogplanting.

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen får god støtte fra verdens største skognasjon når han nå blir ”Europas skogminister”.  Russland satser stort på skogplanting.

Tirsdag møtte Riis-Johansen sjefen for Russlands enorme skoger, direktør Valery Roshchupkin ved Russlands føderale skoger i tilknytning til den 5. ministerkonferansen for bevaring av skogene i Europa (MCPFE).

- Med 80 prosent av skogressursene i Europa og 22-23 prosent av skogen i verden, er Russland svært viktig i arbeidet med å følge opp deklarasjonene fra den 5. ministerkonferansen for bevaring av skogene i Europa (MCPFE), sier landbruks- og matministeren.  

Viktig oppgave
Russerne hadde tatt initiativ til møtet i forbindelse med at Norge overtar formannskapet for MCPFE og dermed leder det Europas skogpolitiske arbeid i 4 år framover. Roshchupkin gratulerte Riis-Johansen, men understreket samtidig at det er en stor og viktig oppgave Norge nå går i gang med.

- Det er svært positivt at Russland ønsker å delta mer aktivt på denne arenaen framover, og jeg vil følge opp deres ønske om mer kontakt og samarbeid i vårt lederskap for MCPFE, sier Riis-Johansen. 

Store utfordringer
Roshchupkin minnet om de store utfordringene i skogbruket framover hovedsakelig forårsaket av klimaendringene. Han viste til store områder i Arkhangelsk hvor 400 millioner m3 er i ferd med å tørke bort, og hvor det nå er stor fare for skogbranner. 

Russland er i ferd med å iverksette store program for planting av ny skog. Det skulle plantes 250 millioner hektar med ny skog, og dette er definert som et viktig klimatiltak (”Kyoto-forest”). Roshchupkin var opptatt av at skogplanting og skogforvaltning må få en viktigere rolle under Kyoto-avtalen og stimuleres med økonomiske virkemidler. 

Riis-Johansen delte russernes syn på at skogen er svært viktig i klimasammenheng.

- Vår dør er åpen for et nært og utvidet samarbeid med Russland i MCPFEs arbeid de neste årene, sa Riis-Johansen. 

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen får god støtte fra Russland, verdens største skognasjon når han nå blir ”Europas skogminister.