Historisk arkiv

Statskog: Stjeler færre juletrær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statskog: Det stjeles færre juletrær enn før. Statskogs ansatte kommer stadig sjeldnere over folk som sleper på små grantær i førjulstiden.

Statskog: Det stjeles færre juletrær enn før. Statskogs ansatte kommer stadig sjeldnere over folk som sleper på små grantær i førjulstiden.

- Du skal ikke så veldig langt tilbake i tid før det rett og slett var ganske vanlig å stjele juletrær. Det var nok ikke ansett som så veldig galt, sier Claus Grimstad i Statskog.

Aktive ved snøfall
- Folk med uærlige hensikter fulgte med på værmeldingen og benyttet seg av at nysnø dekker alle spor. Men skogvokterne var også klar over taktikken og stilte ofte ekstra mannsterke når det snødde, sier Grimstad.

Motsatt trend
Om makeligheten gjør at de fleste kjøper trær som andre har hogd, er det også noen som går motsatt vei. Kanefart og juletrehogst har etter hvert blitt attåtnæring for bønder og skogeiere. Flere turistkontorer bruker dette for å friste utlendinger til å feire hvit jul i norsk fjellheim.-

- Vi ser at det er en økende interesse for å gjøre juletresanking til en tradisjon igjen, slik det var for bare et par tiår siden, sier Jostein Saus, som er avdelingsleder for Statskogs skogdrift i Nordland.

Juletrekort
Statskog selger blant annet juletrekort, der selvhoggeren mot betaling får anvist et område hvor det kan hogges.

Statskog eies av staten og styres av Landbruks- og matministeren gjennom foretaksmøtet. Statskog har hovedkontor i Namsos og er representert ved 25 lokalkontor spredt over hele landet.

Statskog: Det stjeles færre juletrær enn før.