Historisk arkiv

Svalbard Globale frøhvelv: Frøenes sentralbank

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Svalbard Globale frøhvelv blir det ultimate sikkerhetsnettet for verdens frøbanker, sier driftskoordinator Ola Westengen.

 

Svalbard Globale frøhvelv

Svalbard Globale frøhvelv: Frøenes sentralbank

 

- Svalbard Globale frøhvelv blir det ultimate sikkerhetsnettet for verdens frøbanker, sier driftskoordinator Ola Westengen.

- Frøhvelvet blir en del av et internasjonalt nettverk for bevaring og bruk av genetiske ressurser. De viktige frøbankene i verden er i bruk av forskere, planteforedlere og bønder. Frøhvelvet på Svalbard vil bli selve sentralbanken i dette systemet, sier driftskoordinator Ola Westengen i Svalbard Globale frøhvelv. Han er ansatt i Nordisk Genbank og har det operative ansvaret for drift av Svalbard Globale frøhvelv.

Et nødvendig sikkerhetsnett
-Frøhvelvet blir det ultimate sikkerhetsnettet for frøbankene rundt omkring i verden. I fjor blåste det en tyfon innover Filippinene og ødela den nasjonale frøbanken der. I Irak og Afghanistan er frøbankene ødelagt som følge av krig. Men det største problemet for mange lands frøbanker er rett og slett at frøene dør på grunn av manglende styring og dårlig finansiering, sier Westengen.

Klimaendringer
- Ingen land i verden er selvforsynt med genetiske ressurser. Alle lands matsikkerhet avhenger av matplanter med opphav på andre kontinenter. Det er derfor helt nødvendig med globalt samarbeid for bevaring og rettferdig fordeling av den verdien som kommer fra bruken av dem i forskning og utvikling. Det å ta vare på det genetiske mangfoldet i matplanterne er også en forutsetning for at vi skal være i stand til å tilpasse oss klimaendringene. Svalbard Globale frøhvelv er et konkret og viktig bidrag til et slikt globalt samarbeid og FN støtter dette initiativet, sier Westengen.

Driftskoordinator Ola Westengen. Foto: Mari Tefre.
- Svalbard Globale frøhvelv blir det ultimate sikkerhetsnettet for verdens frøbanker, sier driftskoordinator Ola Westengen. Foto: Mari Tefre.