Historisk arkiv

Svalbard Globale frøhvelv: Frøhvelvet skal skinne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Svalbard Globale frøhvelv: Den utvendige utsmykkingen av Svalbard Globale frøhvelv skal sørge for at det unike bygget skal skinne så vel i lyse sommernetter som på mørke vinterdager.

 

Svalbard Globale frøhvelv

Svalbard Globale frøhvelv: Frøhvelvet skal skinne

Svalbard Globale frøhvelv: Den utvendige utsmykkingen av Svalbard Globale frøhvelv skal sørge for at det unike bygget skal skinne så vel i lyse sommernetter som på mørke vinterdager.

Utsmykningen består av høyglanspolert stål, knekket i fasetter og montert på håndterbare elementer som er fastmontert i betongen. Kanskje suppleres det med noen Swarowski-krystaller. Utsmykkingen skal dekkes med spesialglass som bryter lyset på en spesiell måte.

Oppgir posisjon
Bygget vil reflektere sollys og lys, etter årstid og tid på døgnet. I mørket blir den belyst i forskjellige punkter ved hjelp av fiberkabler som fordeler lys fra en lyskilde plassert i det bakenforliggende tekniske rommet og som skaper lysbrytninger når solen ikke er til stede. Belysningen vil kontinuerlig endre seg på en lavmælt måte, men vil medføre at bygget til enhver tid oppgir posisjon.

- Utsmykningen kommer til å skinne både i lyse sommernetter og mørke vinterdager og bidra til at inngangspartiet på frøhvelvet blir lett synlig både fra luften, fra sjøen og fra land. Anlegget vil skinne som en diamant, forteller Ole G. Hertzenberg, kommunikasjonssjef i Svalbard Globale frøhvelv.

       Skisse av inngangspartiet. Foto: Statsbygg
Skisse av inngangspartiet. Foto: Statsbygg

Vårt eget speilbilde
- Speilflaten røper ikke bakenforliggende innhold, men kaster tilbake det den mottar. Nær nok kan man se seg selv i speilingene, lenger unna blir man en del av landskapet  eller blendet av lyset som reflekteres, forteller kunstneren Dyveke Sanne fra Asker.

- Frøhvelvet er jo et bygg lukket for publikum. Sammen med en særpreget arkitektur som forsterkere dette, blir det både et sted og et ikke sted. Vi imponeres over det storslagne i dette å samle inn all verdens sorter av matfrø. Samtidig skremmes vi av vårt eget speilbilde som så klart røper vår posisjon og jordas tilstand, reflekterer Sanne.

4,5 millioner frøsorter
Svalbard Globale frøhvelv bygges som en fjellhall inne i permafrosten rett utenfor Longyearbyen på Svalbard. Frøhvelvet skal sikre det genetiske mangfoldet av verdens matplanter. Hvelvet vil romme duplikater av frøsamlinger fra genbanker over hele verden og får en lagringskapasitet på mer enn en fire millioner frøsorter. Om frø går tapt et eller annet sted i verden, som følge av naturkatastrofer, krig eller ressursmangel, vil frøsamlingene kunne reetableres med frø fra Svalbard.

Regjeringen finansierer
Det er Norge som formelt eier frøhvelvet med Landbruks- og matdepartementet som den ansvarlige myndighet. Nordisk Genbank har fått ansvaret for den faglige driften, mens Statsbygg driver det tekniske anlegget. Utbyggingen har kostet nærmere 50 millioner kroner og er i sin helhet finansiert av Utenriksdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet. Det globale fondet for plantediversitet, Global Crop Diversity Trust, er også trukket inn som en aktiv partner og vil finansiere en betydelig del av de årlige driftskostnadene i hvelvet. De øvrige driftskostnadene finansieres av regjeringen ved LMD. GCDT er også med på å sikre driften ved at de bistår utviklingsland i pakking og forsendelse av frøprøver til Svalbard.

Koro
Kunst i offentlige rom (KORO) arbeider med produksjon, formidling og forvaltning av kunst i offentlige rom. Planlegging, gjennomføring og kvalitetssikring av kunstprosjekter i offentlige bygg og rom er kjernen i virksomheten. Kunsten som statlige bygg og virksomheter får gjennom KOROs prosjekter eies av staten mens KORO har overordnet forvaltningsansvar for kunstverkene, en samling på flere tusen verk som er spredt over hele landet.

Svalbard Globale frøhvelvet åpnes 26. februar 2008.

Mer informasjon:
Ole G. Hertzenberg, kommunikasjonssjef, tlf. 90 10 04 42.
Formidlings- og informasjonsleder i Koro, Hilde Herming, tlf. 22 99 11 99.