Historisk arkiv

Svalbard Globale frøhvelv: Stenger for besøk og starter nedfrysingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Svalbard Globale frøhvelv: Konstruksjonsarbeidet er nå på det nærmeste fullført. Lørdag 17.november stenges frøhvelvet for besøk og vi starter nedfrysingen til minus 18 grader.

 

Svalbard Globale frøhvelv

Svalbard Globale frøhvelv:
Stenger for besøk og starter nedfrysingen

 

Svalbard Globale frøhvelv: Konstruksjonsarbeidet er nå på det nærmeste fullført. Lørdag 17.november stenges frøhvelvet for besøk og vi starter nedfrysingen til minus 18 grader.

Milepælen markeres med en Åpen Dag for lokalbefolkningen på Svalbard. Alle som har lyst kan få en siste kikk i det gigantiske anlegget før vi stenger for besøk - både fra media og fra publikum - og trykker på nedfrysingsknappen.

Interesserte journalister bes om å ta umiddelbart kontakt med undertegnede. 

4 500 kubikkmeter
Frøhvelvet består av tre diger fjellhaller som er boret 130 meter inn i stabile fjellmasser av sandstein. Anlegget er plassert i fjellområdet rett ovenfor Longyearbyen Lufthavn ca. 130 meter over havoverflaten. Hver av de tre fjellhallene er på omlag 1 500 kubikkmeter (25 meter dype, 10 meter bredde og 6 meter høye) og har samlet kapasitet til å lagre 4,5 millioner frøprøver fra absolutt hele verden.

Plasseringen så langt inne i fjellet garanterer stabil permafrost i overskuelig framtid og ligger så høyt over havoverflaten at det sikrer anlegget mot enhver havstigning som følge av global oppvarming

Minus 18 grader
I dag ligger temperaturen i hvelvet på ca. minus 4 grader. Fagekspertisen har imidlertid funnet ut at den ideelle lagringstemperaturen for frø er minus 18 grader. Det er bakgrunnen for at det er montert inn ekstra kjølesystemer i anlegget. Hvelvet vil ha nådd denne idealtemperaturen i god tid før anlegget åpnes offisielt i februar.

Mer informasjon:
Ole G. Hertzenberg, kommunikasjonssjef, tlf. 90 10 04 42.