Historisk arkiv

Zoonoser: Situasjonen i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Zoonoser er infeksjonssykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker eller omvendt. Nå foreligger Zoonoserapporten 2006, som omhandler situasjonen i Norge.

Zoonoser er infeksjonssykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker eller omvendt. Nå foreligger Zoonoserapporten 2006, som omhandler situasjonen i Norge.

Rapporten viser bla at det ble rapportert 1813 tilfeller av salmonellose (unntatt tyfoidfeber og paratyfoidfeber) hvorav 384 (21 prosent ) var smittet i Norge. Når det gjelder campylobakteriose viser rapporten for 2006 at det ble rapportert til sammen 2593 tilfeller av campylobacteriose, et noe lavere antall enn året før. Av disse var 1252 (48 prosent) smittet i utlandet.

Direkte eller indirekte smitte
Smitten kan overføres direkte fra et individ til et annet, eller indirekte via forurensede matvarer, vann, gjenstander eller biologiske vektorer som for eksempel insekter. Smittestoffene som kan forårsake zoonotiske sykdommer, inkluderer bakterier, virus, parasitter, sopp og prioner. Mennesker og dyr som smittes, kan bli syke eller i noen tilfeller være friske smittebærere.

Zoonoserapporten er utarbeidet av Veterinærinstituttet i samarbeid med Nasjonalt folkehelseinstituttet og Mattilsynet, og den er basert på data og informasjon gitt av:

  • Mattilsynet
  • Veterinærinstituttet
  • Nasjonalt folkehelseinstitutt
  • Nasjonalt institutt for ernærings- og
  • sjømatforskning
  • Ulike industrier og forskningsmiljøer

Rapporten presenterer data om zoonoser og zoonotiske agens for fôr, dyr, mat og mennesker i Norge for 2006. I tillegg til de zoonoser som er omtalt i zoonosedirektivet, er også kugalskap og variant Creutzfeldt-Jakob sykdom inkludert i den norske zoonoserapporten.

Zoonoser: Nå foreligger Zoonoserapporten 2006, som omhandler situasjonen i Norge.