Historisk arkiv

Bioenergi: Bioenergi i landbruket tar av

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Ett nytt bioenergianlegg i landbruket annenhver dag. Gjennom regjeringens Bioenergiprogram for landbruket er det i år gitt investeringstilskudd til 157 biovarmeanlegg i landbruket.

Bioenergi: Ett nytt bioenergianlegg i landbruket annenhver dag.

Gjennom regjeringens Bioenergiprogram for landbruket er det i år gitt investeringstilskudd til 157 biovarmeanlegg i landbruket. Av dette er det 20 anlegg der bønder bygger, eier og drifter varmeanlegg som selger varme til skoler eller andre offentlige eller private bygg.

- Det er et godt stykke igjen før Norge er en bioenergi-nasjon. Men landbruket har tydeligvis fått øynene opp for hvilke muligheter som ligger i dette markedet, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Det har virkelig løsnet for bioenergi i landbruket i år. Vi har nå brukt opp hele årets bevilgning pluss det som ikke ble brukt i fjor, i alt 50 millioner kroner. Neste års bevilgning på 35 millioner kroner vil trolig være oppbrukt innen sommeren, sier Brekk.

Hør Lars Peder Brekks kommentar på bioenergisatsingen (mp3, 591 kb)
Kan lastes ned og brukes fritt. 

Teknologi som fungerer
- Bioenergi er fornybar og klimavennlig energi. Regjeringens mål er å øke utbyggingen med 14 TWh innen 2020, dvs en dobling av bruken av bioenergi i forhold til dagens nivå. Mens mye annen fornybar energi krever mye forskning og utvikling, er biovarme velutviklet og gjennomprøvd. Fyring med ved, halm, flis eller pellets er kjent teknologi som er ferdig utviklet og fungerer. Her kan det satses fra dag én, poengterer landbruks- og matministeren.

Nye arbeidsplasser
Svenske beregninger viser at det skapes 300–500 arbeidsplasser pr ny TWh bioenergi. Det er et råstoffpotensial fra skogen til å øke bruken av bioenergi i Norge med 16–25 TWh.

- Her er det muligheter for å skape tusener av nye arbeidsplasser i bygde-Norge, sier Brekk.

Mer lønnsomt å hogge
Neste år vil det bli innført ordninger som gjør det mer lønnsomt å ta ut bioenergivirke fra skogen.

- Det er satt av penger i budsjettet, men ordningene er enda ikke helt klare. Sannsynligvis vil det i første omgang bli satt i gang prøveordninger i enkelte distrikter, opplyser landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Nok å ta av
Nesten alle landets kommuner har nok trevirke til å dekke hele oppvarmingsbehovet med egen energi. Årlig tilvekst i norske skoger er ca 25 millioner kubikkmeter. Det hogges bare 10 millioner kubikkmeter. Varmepotensialet for økt uttak av skogsråstoff er beregnet til 16-25 TWh.

Landbruks- og matdepartementet gir gjennom Bioenergiprogrammet investeringsstøtte til bønder som bygger biovarmeanlegg, enten for å varme hus på egen gard, eller også for å levere varme til andre, skoler, barnehager mv. Totalt har ca 1000 bønder fått investeringsstøtte gjennom Bioenergiprogrammet.

Bioenergi: Ett nytt bioenergianlegg i landbruket annenhver dag.