Historisk arkiv

GMO: Norge har vedtatt forbud mot GMO-ris fra Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

GMO: Etter gjentatte funn av den genmodifiserte risen Bt63 i ikke-genmodifisert ris, har EU nedlagt forbud mot slik ris fra Kina. Norge har fulgt opp EUs forbud på nasjonalt grunnlag.

GMO: Etter gjentatte funn av den genmodifiserte risen Bt63 i ikke-genmodifisert ris, har EU nedlagt forbud mot slik ris fra Kina.  Norge har fulgt opp EUs forbud på nasjonalt grunnlag.  

Landbruks- og matdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har fastsatt en felles forskrift som forbyr import av ris fra Kina som inneholder Bt63. 

Bakgrunn
Den genmodifiserte risen er ikke godkjent verken i EU eller Norge.  EU har bedt Kina iverksette tiltak for å unngå forurensing med risen uten at det har hatt ønsket virkning.  EU har derfor fattet beslutning om forbud mot import. Norge har fulgt opp forbudet gjennom nasjonal forskrift.

Krav til dokumentasjon 
Forbudet innebærer at det ikke er tillatt å importere ris fra Kina, hvis risen ikke er dokumentert fri for Bt63 ris. Krav til dokumentasjon er analyserapport utstedt av et offentlig laboratorium eller av et akkreditert laboratorium i Kina.

Risprodukter som kommer til landet uten slik dokumentasjon, eller som inneholder den forbudte risen, skal enten lagres til analyser er utført, returneres til avsender eller andre som aksepterer å ta i mot forsendelsen, eller destrueres.  Andre produkter som ikke inneholder ris skal følges av en erklæring fra avsender som dokumenterer frihet for ris.

Forskriften er sendt til kunngjøring hos lovdata og forbudet trer i kraft straks.

GMO: Etter gjentatte funn av den genmodifiserte risen Bt63 i ikke-genmodifisert ris, har EU nedlagt forbud mot slik ris fra Kina.