Historisk arkiv

Jordbruk: Potetens år i 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Under slagordet ”En gjemt skatt” har FAO - FNs organisasjon for landbruk og mat lansert 2008 som potetens år. Hensikten er å øke bevisstheten om poteten som næringsmiddel og landbruket generelt. (02.01.2008)

Jordbruk: Under slagordet ”En gjemt skatt” har FAO - FNs organisasjon for landbruk og mat lansert 2008 som potetens år. Hensikten er å øke bevisstheten om poteten som næringsmiddel og landbruket generelt.

Matsikkerhet og miljø
Sentrale temaer i året vil være forhold av global karakter som sult, fattigdom og miljøspørsmål. I løpet av de neste to tiårene er verdens befolkning forventet å øke med mer enn 100 millioner mennesker hvert år. Mer en 95 prosent av den forventede veksten vil finne sted i utviklingsland, hvor presset på landområder og vann allerede er svært intenst. En hovedutfordring for det internasjonale samfunnet vil derfor bli å sikre matsikkerheten for dagens og morgendagens generasjoner, og samtidig beskytte naturressursene som vi alle er avhengige av. Poteten vil være et viktig ledd i arbeidet med å imøtekomme disse utfordringene.

Poteter fra Kina og India
Verdens potetproduksjon er i rask endring. FAO-tall fra 2005 viser, for første gang, at U-landenes potetproduksjon på ca 162 millioner tonn oversteg produksjonen i I-landene (ca 156 millioner tonn). Kina er den største potetprodusenten i verden, og omtrent en tredjedel av alle poteter blir nå høstet i Kina og India.

Jordbruk: Under slagordet ”En gjemt skatt” har FAO - FNs organisasjon for landbruk og mat lansert 2008 som potetens år.