Historisk arkiv

Jordvern: Potensiale for økologisk produksjon i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordvern: Landbruks- og matdepartementet og Bioforsk bevilger inntil 500.000 kroner til et prosjekt som skal utrede alternativer for framtidig bruk av Rønvikjordene på Bodin Gård og Bioforsk Vågønes i Nordland. Blant annet skal muligheten for økologisk matproduksjon vurderes.

Jordvern: Landbruks- og matdepartementet og Bioforsk bevilger inntil 500.000 kroner til et prosjekt som skal utrede alternativer for framtidig bruk av Rønvikjordene på Bodin Gård og Bioforsk Vågønes i Nordland. Blant annet skal muligheten for økologisk matproduksjon vurderes. 

Landbruks- og matdepartementet mener at det er en nasjonal oppgave å sikre fortsatt langsiktig, landbruksrelatert virksomhet på arealene til Bodin gård og Vågønes etter at det forskningsmessige samarbeidet mellom Bioforsk og Nordland fylkeskommune på Bodin gård avsluttes og Bioforsk har flyttet sine forskere til Mørkved.

- Det ligger et stort potensial i å utvikle Bodin gård til et privatøkonomisk lønnsomt økologisk melkeproduksjonsbruk, sier statssekretær Ola T. Heggem i landbruks- og matdepartementet. - Dette vil både gi et betydelig bidrag til å dekke nordnorsk etterspørsel etter økologiske melkeprodukter og være et viktig signal i arbeidet med å nå den nasjonale målsettingen om 15 prosent økologisk produksjon, sier Heggem.

Bodø kommune har utarbeidet forslag til en ny arealdel til kommuneplanen, hvor Rønvikjordene foreslås til fremtidig byutvikling. Det foreligger innsigelse fra Fylkesmannen i Nordland. Dersom ikke mekling fører frem, vil planen bli oversendt Miljøverndepartementet for avgjørelse.

    
Jordvern: Statssekretær i landbruks- og matdepartementet Ola T. Heggem.
Foto: Torbjørn Tandberg

500.000 kroner til utredning
Landbruks- og matdepartementet og Bioforsk stiller nå til sammen inntil 500.000 kroner til disposisjon for et planleggingsprosjekt samt utarbeidelse av beskrivelse for evt tilrettelegging for ny driftsmodell for Bodin gård og Bioforsk Vågønes. Arbeidet skal være ferdigstilt innen 31. januar 2009, slik at utredningen kan være et innspill i Nordland Fylkeskommunes behandling av saken og Bodø kommunes sluttføring av kommuneplanens arealdel. 

- For Landbruks- og matdepartementet er jordvern i denne sammenheng å forstå som aktiv jordbruksdrift, uten at dette skal hindre utvikling av igangværende og evt. nye aktiviteter knyttet til kulturlandskapet på området, sier Heggem. 

Plangruppen som ledes av Fylkesmannens landbruksavdeling i Nordland har i tillegg representanter fra Landbruks- og matdepartementet, fylkesmannens landbruksavdeling, representanter fra Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og Bioforsk.

-Rønvikjordene i Bodø kan i framtida bli en spydspiss i økologisk landbruk, sier Heggem til NRK Nordland.

Ønsker varig jordvern
Statens landbruksforvaltning fikk i går 27. november i oppdrag å utrede forslag til en ny hjemmel i jordloven for varig vern av matjord.  Vern som prinsipp vil skille seg betydelig fra kommunal arealplanlegging etter plan- og bygningsloven ved at et statlig vedtatt vern gir varig sikring av arealene. 

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ivareta direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD). SLF er fagmyndigheten som sikrer en enhetlig forvaltning av virkemidler i hele landet og gjennom hele verdikjeden.

Jordvern: Landbruks- og matdepartementet og Bioforsk bevilger inntil 500.000 kroner til et prosjekt som skal utrede alternativer for framtidig bruk av Rønvikjordene på Bodin Gård og Bioforsk Vågønes i Nordland.