Historisk arkiv

Landbruk: Arbeidsinnvandring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Arbeidsinnvandrere i landbruket er en gruppe med stor spredning i forhold til alder, familiestatus, utdanningsnivå og arbeidssituasjon i hjemlandet, viser en ny rapport fra Norsk senter for bygdeforskning.

Landbruk: Arbeidsinnvandrere i landbruket er en gruppe med stor spredning i forhold til alder, familiestatus, utdanningsnivå og arbeidssituasjon i hjemlandet, viser en ny rapport fra Norsk senter for bygdeforskning. 

Stor økning i landbruket
I all hovedsak er riktignok landbrukets arbeidsinnvandrere rekruttert fra de nye EU-landene i Øst-Europa, først og fremst Polen og de baltiske statene. Det er fremdeles korttids sesongarbeidere som dominerer. Etter EU-utvidelsen har antallet utenlandske arbeidere i det norske landbruket økt betraktelig - tall fra 2005 viser en økning på 22 prosent fra 2003 og 175 prosent fra 1999. Beregninger viser at det i 2005 var 22 000 utenlandske arbeidsinnvandrere i landbruket. Dette er blant annet et større antall enn i bransjer som hotell- og restaurant og rengjøring, men lavere enn innen bygg- og anlegg og industri.

Landbruk: Arbeidsinnvandrere i landbruket er en gruppe med stor spredning i forhold til alder, familiestatus, utdanningsnivå og arbeidssituasjon i hjemlandet,