Historisk arkiv

Landbruk: Forenklet rapportering for næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Nærings- og handelsdepartementet la i dag fram rapport fra Oxford Research AS om forenklingsforslag på Landbruks- og matdepartementets ansvarsområde. Rapporten kartlegger kostnadsomfang av og muligheter for forenkling innenfor håndtering av lover, forskrifter og informasjonshåndtering.

Landbruk:  Nærings- og handelsdepartementet la i dag fram rapport fra Oxford Research AS om forenklingsforslag på Landbruks- og matdepartementets ansvarsområde. Rapporten kartlegger kostnadsomfang av og muligheter for forenkling innenfor håndtering av lover, forskrifter og informasjonshåndtering. 

Regjeringen besluttet våren 2006 å gjennomføre et prosjekt for forenkling av rapportering for næringslivet. Prosjektet er inndelt i tre faser:

  1. Kartlegging av næringslivets kostnader ved oppfyllelse av offentlig pålagte informasjonskrav (september 2006 - oktober 2007)
  2. Utvikling av forenklingsplan (oktober 2007 - mai 2008)
  3. Gjennomføring av forenklinger (april 2008 - juni 2009)

Nærings- og handelsdepartementet har i dag lagt fram rapportene fra fase 1. Tilsvarende rapporter er lagt fram for en rekke andre departementer.

Første fase i prosjektet er nå ferdig og rapportene fra Oxford Research AS foreligger på nett.

Departementene vil bruke resultatene fra kartleggingen sammen med andre kilder og vurdere dette opp mot nytteverdien av regelverket. Dette vil utgjøre grunnlag i det videre forenklingsarbeidet for å identifisere aktuelle tiltak som kan bidra til å redusere de administrative byrder for næringslivet.

Rapport om forenklingsforslag på LMDs område
Rapporten innholder en beskrivelse av hovedfunnene fra kartleggingen. For Landbruks- og matdepartementet er regelverket som inngår i kartleggingen plassert i seks regelverksområder: Dyrehelsepersonell, Jordbruk, Mattrygghet, Næringsmiddelindustri, Reindrift og Skogbruk. I alt inngår 59 lover/forskrifter. 146 informasjonskrav fordelt på de seks regelverksområdene har vært gjenstand for måling. Kartleggingen viser at totale administrative kostnader beløper seg til 370,54 millioner kroner. 

De tre mest kostnadskrevende lover/forskrifter under Landbruks- og matdepartementet er:

  • Dyrehelsepersonelloven (76,66 millioner kroner)
  • Forskrift om merking og registrering av dyr (64,77 millioner kroner)
  • Forskrift om gjødslingsplanlegging (51,63 millioner kroner) 

Følgende informasjonskrav er identifisert som de tre mest kostnadskrevende:

  • Journalføring for dyrehelsepersonell (76,62 millioner kroner)
  • Gjødslingsplan (51,63 millioner kroner)
  • Merking av småfe som er født i Norge (20,61 millioner kroner) 

Forenklingsforslagene som er avdekket er av svært ulik karakter og omfang. Dette har sammenheng med at informasjonskravene som er behandler er svært forskjellige både i type, størrelse og hensikt. Generelt gjelder at større grad av elektronisk overføring av informasjon er av de forslagene som går igjen hyppigst uavhengig av bransje, type informasjonskrav og kostnad knyttet til kravet.

Landbruk: Nærings- og handelsdepartementet la i dag fram rapport fra Oxford Research AS om forenklingsforslag på Landbruks- og matdepartementets ansvarsområde.