Historisk arkiv

Landbruk: Mye felles med bayersk landbrukspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: - Møtet med Bayerns landbruksminister viser at det er svært mye felles politisk tankegods i Bayern og i Norge. Det slår statssekretær Ola T. Heggem fast etter sitt fire dager lange besøk i den tyske delstaten.

Landbruk: - Møtet med Bayerns landbruksminister viser at det er svært mye felles politisk tankegods i Bayern og i Norge. Det slår statssekretær Ola T. Heggem fast etter sitt fire dager lange besøk i den tyske delstaten.

Torsdag møtte Heggem landbruksminister Josef Miller i München. 

- Han brukte begreper som multifunksjonelt landbruk, bygdeutvikling, et velpleid kulturlandskap for å nevne noen, som likner svært på de ordene vi bruker for å beskrive våre landbrukspolitiske mål her i Norge. Han snakket til og med om selvforsyning for Bayern, sier Ola T. Heggem.

Lytt Hør Heggems beskrivelse av de felles politiske målene (mp3, 1005 kb)  
Kan lastes ned og brukes fritt.

Stor på landbruk
Josef Miller slo fast at Bayern er en av Europas store landbruksprodusenter - blant annet den sjuende største melkeprodusenten etter hele Tyskland, Frankrike, England, Italia, Nederland og Polen.

- Og hver tredje melkeprodusent i Tyskland er fra Bayern. Slik er det fordi vi har et landbruk som ikke er blitt så kraftig strukturrasjonalisert som i andre deler av Europa og Tyskland. Vi har en bruksstruktur som er tilpasset de naturgitte forholdene i Bayern. Derfor ønsker vi også å begrense strukturrasjonaliseringen framover, sier Miller.

    

MØTTE MINISTEREN: Statssekretær Ola T. Heggem (t.v.) og Bayerns landbruksminister Josef Miller fant mange likhetstrekk i sin landbrukspolitiske tenkning. FOTO: LMD
MØTTE MINISTEREN: Statssekretær Ola T. Heggem (t.v.) og Bayerns landbruksminister Josef Miller fant mange likhetstrekk i sin landbrukspolitiske tenkning.
Foto: Gunnar Syverud, LMD 


- Jeg tror det er få innenfor EU som i sterkere grad målbærer norske landbrukspolitiske ideer bedre enn nettopp de i Bayern, sier Heggem.

Ledet ordførerdelegasjon
Ni norske ordførere var på studiereise i Bayern i fem dager for å lære mer om landbruksbasert reiseliv. Dette er en stor og viktig del av den multifunksjonelle næringsutviklingen i det bayerske landbruket.

- Vi har fått møte representanter for dette bayerske småskalalandbruket både i Allgäu lengst sør i alpeområdene, og i Franken nordvest i Bayern. Dette har gitt oss muligheten til å studere hvordan de utvikler en kombinert næringsdrift som tar hele gårdens ressurser i bruk, sier Heggem.

DELEGASJON: Statssekretær Ola T. Heggem hadde med en delegasjon blant annet med ni norske ordførere, under sin rundreise i Bayern.  Foto: Gunnar Syverud, LMD
DELEGASJON: Statssekretær Ola T. Heggem hadde med en delegasjon blant annet med ni norske ordførere, under sin rundreise i Bayern. Foto: Gunnar Syverud, LMD

Melk og vin - ispedd turisme
I Allgäu er melk det viktigste landbruksproduktet. Franken – i områdene rundt byen Würzburg, er Tysklands minste vindistrikt. Vinen herfra er velkjent og anerkjent i Tyskland, men mindre kjent andre steder i verden på grunn av den begrensete produksjonen. Produksjon av asparges er en annen frankisk spesialitet. I begge områder har de lagt opp til gårdsbaserte overnattingstilbud der den lokale produksjonen av mat og drikke står sentralt.

- De bayerske bøndene understreker også hvor viktig det er å pleie det vakre kulturlandskapet. Vi så folk med ljå og ryddesag som aktivt pleide kulturlandskapet, sier Heggem.

Kompetansekrav
Bayerns landbruksmyndigheter stiller krav til dokumentert kompetanse for alle som driver jordbruk. Og delstaten stiller opp med gratis både utdanning av ungdom som ønsker å bli bønder og av voksne som trenger etterutdanning.

- De stiller faktisk formelle kompetansekrav til alle som vil produsere mat, sier Heggem.

Lytt

Hør mer om statssekretær Heggems reaksjoner på utdanning og kompetanseoppbygging (mp3, 262 kb) Kan lastes ned og brukes fritt. 


Melkestreik
Møtet mellom landbruksminister Josef Miller og Ola T. Heggem ble ganske kort. Melkebøndene i hele Tyskland hadde dagen i forveien startet en leveransestopp for å presse meieriindustrien til å øke melkeprisen. Prisopprøret hadde startet i Bayern og spredt seg til hele Tyskland. Nær 20 prosent av produksjonen blir ikke levert til meieriene.

- Men han rakk å si at han både ønsket mer informasjon om oppbygging av det norske landbruket og landbruksforvaltningen. Og ikke minst ønsket han å lære mer om det norske forhandlingssystemet. Vi fikk imidlertid rikelig anledning til å drøfte landbrukspolitikk med representanter fra hans embetsverk, sier Heggem som også rakk å legge inn et møte med parlamentarisk statssekretær Dr. Gerd Müller fra det tyske Landbruksdepartementet.

- Vi hadde en åpen og god samtale, sier statssekretær Ola T. Heggem.

HELE GÅRDEN: Bøndene i Allgäu er opptatt av å pleie det flotte kulturlandskapet fordi det er en vesentlig del av det reiselivsproduktet de selger. FOTO: LMD
HELE GÅRDEN: Bøndene i Allgäu er opptatt av å pleie det flotte kulturlandskapet fordi det er en vesentlig del av det reiselivsproduktet de selger. Foto: Gunnar Syverud, LMD

ASPARGESSESONG: Hos Anton og Elke Weilhöfer i Kolitzheim er aspargessesongen i full gang. FOTO: LMD
ASPARGESSESONG: Hos Anton og Elke Weilhöfer i Kolitzheim er aspargessesongen i full gang. Foto: Gunnar Syverud, LMD

Alle bildene kan fritt benyttes, fotograf krediteres. Klikk på bildet for å laste ned stor format. 

Landbruk: - Møtet med Bayerns landbruksminister viser at det er svært mye felles politisk tankegods i Bayern og i Norge. Det slår statssekretær Ola T. Heggem fast etter sitt fire dager lange besøk i den tyske delstaten.