Historisk arkiv

Landbruk: Poteter mer klimavennlig enn ris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Klimabevisst matproduksjon og forbruk av mat var tema på et av flere nordiske seminarer i forbindelse med Nordisk Ministerråds sommermøte i Växjö den 25. - 27. juni. Monika Person fra Livsmedelverket i Sverige mener at poteter er et mer klimavennlig valg enn ris.

Landbruk: Klimabevisst matproduksjon og forbruk av mat var tema på et av flere nordiske seminarer i forbindelse med Nordisk Ministerråds sommermøte i Växjö den 25. - 27. juni. Monika Person fra Livsmedelverket i Sverige mener at poteter er et mer klimavennlig valg enn ris. 

Det Svenske Livsmedelverket har undersøkt miljø- og klimaeffekter av matproduksjon og forbruk av mat sett fra ulike synsvinkler. Monika Person fra Livsmedelverket mener at poteter er et mer klimavennlig valgt enn ris. 

Spis poteter istedenfor ris
- Produksjonen av potet avgir mindre karbondioksid enn ris. Spis poteter istedenfor ris, hvis du vil motvirke klimaendringer, sa Monika Pearson fra Livsmedelsverket i Sverige på et seminar om klimabevisst matproduksjon og forbruk av mat under Nordisk Ministerråds sommermøte i Växjö den 25. juni. 

Øvrige grønnsaker med lav klimabelastning er i følge Pearson rotfrukter og belgfrukter, blant annet på grunn av deres gode lagringsevne.

Det er fortsatt forbedringspotensiale på klimatiltak innen matsekstoren. Om lag 30 prosent av drivhusutslippene i EU stammer fra nettopp mat- og drikkeindustrien.

Klimamerking av mat
En måte å redusere matvarenes klimabelastning på er å klimamerke produkter. Det finnes i dag en rekke merkeordninger, så vel for miljø som for klima. Maria Olofsdottir fra Öresund Food Network understreket i sitt innlegg om klimamerking av mat at det reiser seg en rekke problemstillinger rundt klimamerking av mat. Det er blant annet vanskelig for forbrukere å skaffe seg oversikt over ulke merkeordninger. I følge Olofsdottir ligger det dessuten ofte rent kommersielle hensyn, ikke bare miljø- og klimahensyn, bak industriens vilje til å merke sine produkter.

Matemballasje og kasting av mat
Forbrukerne har et ønske om miljøvennlig forbruk. Men det er ikke lett for forbrukeren å velge riktig vare. Det stilles mange krav til matemballasje, som skal oppfylle tekniske, ergonomiske og informative funksjoner.
 
Forsker Helén Williams fra Karlstad universitet mener at beviste forbrukervalg av matvarer utfra matvareemballasjen kan gagne miljøet. For eksempel er en literspakning med (svensk) melk mer miljøvennlig i forhold til mengden innhold, enn en pakning som inneholder 1,5 liter.

Williams påpeker at en gjennomgang av merkeordningen med restriktiv best-før-merking av matvarer ville kunne minske mengden av mat som kastes. I følge Williams er det behov for mer forskning om hvor mye svinn og kasting av mat som skyldes datomerking, og hvordan emballasje kan utnyttes bedre for å redusere svinn og kasting av mat.  

Landbruk: Klimabevisst matproduksjon og forbruk av mat var tema på et av flere nordiske seminarer i forbindelse med Nordisk Ministerråds sommermøte i Växjö den 25. - 27. juni.