Historisk arkiv

Landbruk: Vansjøkonferansen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: - Urene vassdrag passer ikke inn i vår jordbrukspolitikk. Arbeidet i Morsa har vært en spydspiss og et foregangsområde for arbeidet med landbruksforurensing i de siste 10 årene, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han deltok på den fjerde Vansjøkonferansen i Moss.

Landbruk: - Urene vassdrag passer ikke inn i vår jordbrukspolitikk. Arbeidet i Morsa har vært en spydspiss og et foregangsområde for arbeidet med landbruksforurensing i de siste 10 årene, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han deltok på den fjerde Vansjøkonferansen i Moss. 

120 millioner kroner
I løpet av disse årene har det statlige bidraget til Vansjø-arbeidet vært ca 120 millioner kroner, hvorav 60 millioner fra landbruket. I 2009 vil landbruket bruke 12,5 millioner  i Vansjø. Brekk berømmet det lokale og regionale engasjementet for stor innsats for å forbedre vannkvaliteten i Vansjø. 

- Jeg har stor tro på at vi fortsatt skal kunne dra nytte av erfaringer fra arbeidet i Morsavassdraget og bruke det som mal for innsats i andre nedbørsfelt i landet, sa Brekk, som også hadde godord til pressen; -  Jeg vil  berømme media for stor interesse. Det er viktig med god informasjon for å få bred involvering og forankring av arbeidet, sa han. 

Brakklegging ingen løsning
Noen har krevd at landbruksproduksjonen i Morsa-området skal reduseres, at jorda skal legges brakk. - Det er ingen god løsning, verken for landbruksnæringen eller for vannkvaliteten, mente Lars Peder Brekk. -  Det er rett og slett viktig at jordbruksarealene fortsatt nyttes til planteproduksjon fordi plantene vil fange opp fosfor som allerede finnes i jorda. God miljøpolitikk og god agronomi er to sider av samme sak, sa Brekk. -  Strategien bør derfor være å foreta en mer omfattende miljøtilpasning av produksjonsmetodene. Vi må finne  løsninger som fungerer både for landbruket og for vannkvaliteten, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

Frivilligghet
Brekk hadde liten tro på tvang og juridiske virkemidler i dette arbeidet. - Tiltak mot forurensing i jordbruket er i stor grad basert på frivillighet, sa han, og viste til utviklingsprosjektet i nedbørsfeltet Vestre Vansjø som ble satt i gang i 2008.  Bønder som tegner kontrakt mottar her et tilskudd på kr 100 pr dekar som kompensasjon for merarbeid og risiko for avlingsreduksjon. Nærmere 75 prosent av bøndene har blitt med på avtaler. - Dette viser vilje til handling, sa Lars Peder Brekk.


Statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen, landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og fylkesmann i Østfold Anne Enger deltok på Vansjøkonferansen 2008.
Foto: Miljøverndepartementet. 

Landbruk: - Urene vassdrag passer ikke inn i vår jordbrukspolitikk. Arbeidet i Morsa har vært en spydspiss og et foregangsområde for arbeidet med landbruksforurensing i de siste 10 årene, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han deltok på den fjerde Vansjøkonferansen i Moss.