Historisk arkiv

Mat: Nordisk korn gjør frisk!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: I gode år er Norge langt på vei selvforsynt med matkorn. Her kan du lese hvor bra det er for deg!

Mat: I gode år er Norge langt på vei selvforsynt med matkorn. Her kan du lese hvor bra det er for deg!

Det mest karakteristiske kjennetegnet ved den norske dietten er fullkornets viktige rolle. Ubehandlet bygg, havre og hvete inntas mer i Norden enn i noe annet sted i verden.

Forebygger  livsstilssykdommer
Forskning viser at grove brødtyper og andre produkter som inneholder fullkorn har svært gunstig effekt i forebyggingen av livsstilssykdommer. Likevel har ulike kostholdsrådgivere de senere årene sådd tvil om de helsemessige gevinstene ved dietter dominert av karbohydrater, som det er mye av i korn. Men, nå viser altså nyere forskning at korn er bra for helsen din, og kan ha svært gunstige effekter i forebygging av livsstilssykdommer som hjerte og karsykdommer og type II-diabetes.

Nordisk samarbeid på mat
Sunn, trygg og god mat har vært et viktig satsningsområde for Landbruks- og matdepartementet i lang tid, og i 2007 ble det opprettet et eget nordisk nettverk for forskning på mat, ernæring og helse. Nordisk og internasjonalt samarbeid er viktig for at vi skal få gode resultater raskt og effektivt. Nettverket er et av totalt fem nordiske nettverk med ulike tema og nettverket har årlig ca 18 mill. kroner til disposisjon.

Eget senter for fullkorn
Innenfor nettverket mat, ernæring og helse finnes tre konkrete nordiske sentre for fremragende forskning, og her er det opprettet et helt eget Nordisk senter for forskning på fullkorn. Det sier noe om det potensialet som ligger i korn både rent helsemessig og som en god og velsmakende bestanddel i kostholdet vårt. Senteret har allerede begynt forskning på sammenhengen mellom inntak av fullkorn og tilfeller av bryst- og prostatakreft samt diabetes.

Bryst- og prostatakreft, diabetes
Bruk av fullkorn i dietten hos pasienter som har hatt kreft vil også være en viktig del av studien, og dette er nordisk forskning av beste merke med over 240 000 forsøkspersoner fra Tromsø, Umeå og København. I tillegg til å forske på de konkrete helsegevinstene av fullkorn ønsker senteret også å forske på helheten rundt de nordiske, fullkornbaserte matvanene. Man ønsker å vite mer om forbrukernes ønsker og atferd i forhold til mat, og vurdere behov for egne merkesystemer for matvarer med særegne helsemessige kvaliteter.

Mat: I gode år er Norge langt på vei selvforsynt med matkorn. Her kan du lese hvor bra det er for deg!