Historisk arkiv

Mat: Lite rester av plantevernmidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Det var lite rester av plantevernmidler i norske vegetabilske matvarer i 2007. Det blir gjennomført tiltak for å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler. Siden 1998 har det vært gjennomført en handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler.

Mat: Det var lite rester av plantevernmidler i norske vegetabilske matvarer i 2007. Det blir gjennomført tiltak for å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler. Siden 1998 har det vært gjennomført en handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler. 

Totalt 1432 prøver av vegetabilske matvarer ble i 2007 undersøkt på 270 aktive stoffer fra plantevernmidler. Bare 2,6 prosent av prøvene inneholdt rester over gjeldende grenseverdi og over 50 prosent av prøvene var helt fri for rester. Rester ble oftere påvist i importerte enn i norskproduserte varer.

Det ble undersøkt prøver av frisk frukt, grønnsaker, korn, ris, poteter og barnemat.

40 prosent av prøvene var av norsk opprinnelse, mens 60 prosent var importert fra EU og tredje land. Det var bare overskridelser i 0,6 prosent av de norskproduserte varene, mot 2,7 prosent i varer fra EU og 3,9 prosent i produkter fra tredje land.

I alt 106 prøver fra økologisk produksjon ble undersøkt. Ingen økologiske produkter fra Norge inneholdt rester av plantevernmidler. Bare i en prøve av importert, økologisk sommersquash ble det påvist plantevernmiddel, men funnet var under grenseverdien som gjelder for konvensjonell produksjon.

Totalt viser kartleggingen en svak økning i antall overskridelser i importerte varer (når man sammenligner 2006 og 2007), mens tallet har sunket for norske produkter.

Mat: Det var lite rester av plantevernmidler i norske vegetabilske matvarer i 2007. Det blir gjennomført tiltak for å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler.