Historisk arkiv

Mat: Verdensledere til toppmøte om matvaresituasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: FAO, FNs organisasjon for mat og landbruk, arrangerer et toppmøte om verdens matvareforsyning og globale utfordringer i form av klimaendringer og satsing på bioenergi. Frankrikes president og FNs generalsekretær er blant et stort antall av verdens ledere som deltar på møtet i juni.

Mat: FAO, FNs organisasjon for mat og landbruk, arrangerer et toppmøte om verdens matvareforsyning og globale utfordringer i form av klimaendringer og satsing på bioenergi. Frankrikes president og FNs generalsekretær er blant et stort antall av verdens ledere som deltar på møtet i juni.

Toppmøtet "High Level Conference on World Food Security: the Challenges of Climate Change and Bioenergy” som avholdes 3-5. juni i Roma i regi av FAO har satt den internasjonale krisesituasjonen forårsaket av økende matvarepriser på dagsordenen. Utover umiddelbare tiltak, skal det utarbeides en strategi for framtidig sikring av tilgang til mat i verden.

Møtet vil også rette opppmerksomheten mot hvilken politikk og hvilke tiltak som best tilrettelegger for at bønder verden over kan dra fordel av de høye prisene for å produsere mer mat til verdens økende befolkning.

Disse spørsmålenes avgjørende betydning for verdenssamfunnet gjør at et stort antall av verdens ledere, deriblant Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva og FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil delta i møtet.

FAOs generaldirektør, Jacques Diouf, oppfordrer det internasjonale samfunnet til å sette i gang strakstiltak for å lette på dagens krisesituasjon, ta vare på mulighetene som høyere matvarepriser tilbyr og forhindre at liknende dramatiske situasjoner oppstår i fremtiden. Diouf uttaler på FAOs hjemmeside i dag at: "Nå er det rett tid for å på ny satse på jordbruket, og det internasjonale samfunnet kan ikke gå glipp av den muligheten.” 

Høyere matvarepriser krever at vi satser både på politikk og på tiltak for å hjelpe det milliontalls fattige som nå har en prekær situasjon, og tiltak for å hjelpe bønder i utviklingsland til å dra fordel av den nye situasjonen. 

"Vi må produsere mer mat der vi har et presserende behov for å motvirke den negative påvirkningen av økende matvarepriser på fattige forbrukere, og samtidig forsterke produktiviteten og utvide produksjonen for å skape flere inntekst- og arbeidsmuligheter for de fattige på landsbygdene,” understreker Diuof.

”Vi må forsikre oss om at småbønder har tilstrekkelig tilgang på jord- og vannressurser og tilgang på vesentlige innsatsvarer som såkorn og gjødsel. Dette kan gjøre det mulig for dem å øke tilgangen som motsvar mot de høyere prisene. Dette kan øke deres inntekt, forbedre deres eksistensgrunnlag og til slutt også gavne forbrukerne,” påpeker Diouf. 

Mat: FAO, FNs organisasjon for mat og landbruk, arrangerer et toppmøte om verdens matvareforsyning og globale utfordringer i form av klimaendringer og satsing på bioenergi.