Historisk arkiv

Næringsutvikling: Stor vilje til å satse på innlandsfisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks- og matdepartementet bevilger fem millioner kroner i 2008 til prosjekter innen fisketurisme, næringsfiske og innenlands fiskeoppdrett. Over 180 bedrifter – de fleste innen fisketurisme – får prosjektstøtte gjennom 14 ulike prosjekter. Det er snakk om en årlig meromsetning på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Næringsutvikling: Landbruks- og matdepartementet bevilger fem millioner kroner i 2008 til prosjekter innen fisketurisme, næringsfiske og innenlands fiskeoppdrett. Over 180 bedrifter – de fleste innen fisketurisme – får prosjektstøtte gjennom 14 ulike prosjekter. Det er snakk om en årlig meromsetning på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Sjøfiske og laksefiske er vel etablerte næringer som fremstår som noen av de aller største suksessene innenfor det naturbaserte reiselivet i Norge. Nå ønsker landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen å fremme innlandsfiske som en spennende næring.

Løft for innlandsfiske
- Jeg registrerer mange initiativ rundt om i landet som kan bli viktige bidrag til at også innlandsfiske får et tilsvarende løft, sier Riis-Johansen. På kysten er det gjennom rorbuturismen i løpet av få år skapt en helt ny næring med langt over tusen bedrifter og tre milliarder kroner i årlig omsetning. I laksevassdragene omsettes det årlig fiske og tilleggstjenester for ca. 1,3 milliard kroner, noe mange bønder og bygdesamfunn nyter godt av.

Handlingsplan for innlandsfiske
- Den samme oppturen kan også innlandet få dersom de nå utnytter mulighetene. Med Norges betydelige fiskeresurser og attraktive bestander av ørret, røye, gjedde, harr og et godt tilgjengelig fiske gjennom mer enn to tusen fiskekortområder, har vi forutsetninger for å bli en av de ledende destinasjonene i Europa for fiskereiser, sier Terje Riis-Johansen.

Utviklingsprogram
Jordbruksavtalen for 2007/2008 inneholder et fem-årig utviklingsprogram for innlandsfiske fra og med 2008. Programmets midler er et supplement til øvrige virkemiddelordninger som dekker disse næringene, men vil spesielt prioritere prosjekter som har overføringsverdi til andre prosjekter som tar sikte på å utvikle innlandsfiskenæringene. Innen søknadsfristen 15. januar i år i Utviklingsprogram for innlandsfisk kom det inn 63 søknader med et samlet søknadsbeløp på ca. 32 millioner kroner. Søknadene fordeler seg på 37 innen fisketurisme, 16 innen næringsfiske og ti innen innenlands oppdrett.

Ny næring i bygde-Norge
Haldenvassdraget er et godt eksempel på en positiv satsing. 2007-sesongen ble en suksess for de 13 utleierne av gjeddefiske. Tyske og nederlandske sportsfiskere sørget for fullt belegg hele sommeren. De kaller gjedda for "det grønne gullet". Årlig brutto omsetning per boenhet i dette vassdraget kan komme opp i 120.000 kroner, og lønnsomheten er høy.

Dette er noen av aktørene som har fått tildelt midler fra Utviklingsprogram for innlandsfisk i 2008:

Fisketurisme
Norges Bondelag, Norges Skogeierforbund og selskapene Din Tur A/S og Inatur Norge A/S har fått kroner 1.450.000,- til det første året av en fem-årig satsing. Aktørene tar sikte på å utvikle ca. 120 produkter innenfor fisketurisme i innlandet. Satsingen har også som mål å samle 60 prosent av Norges fisketilbud i nettbasert salg på inatur.no.

På Vestlandet ser Sogn og Fjordane Bondelag og SF Skogeierandelslag muligheter for å utvikle 25 fisketurismetilbud gjennom et tre-årig prosjekt. Til dette får de i 2008 kroner 310.000,-. Tydal Grunneierlag har ambisjoner om å satse på Nea som fiskeelv og får i år kroner 200.000,- til dette arbeidet. I Valdres får elleve virksomheter som ønsker å utvikle tilbud til britiske fluefiskere et tilskudd på kroner 180.000,- Bedriftene gjennomførte nylig en studietur til England som start på denne satsingen. I Tana satser selskapet Nordlys Opplevelser A/S på å utvikle guidet fiske etter ørret og røye på Finmarksvidda, både på sommer- og vinterstid. Til å videreutvikle bedriften er det gitt et tilskudd på kroner 167.000,- fra Innlandsfiskeprogrammet.

Næringsfiske i ferskvann og foredling
Norsk Innlandsfiskelag har fått tildelt 1 million kroner til gjennomføring av fjerde og siste året av prosjekt NÆRFISK. Satsingen innretter seg mot høyere uttak av fisk og foredling av denne til å bli etterspurte produkter i regi av småskala matproduksenter. Femund Fiskarlag har fått tildelt kroner 100.000,- i 2008 for å videreutvikle næringsfiske etter sik i Engeren og Femunden. Sentralt i satsingen står fiskemottaket på Elgå ved Femunden som skal foredle og selge fisken. Randsfjordforbundet har fått tildelt kroner 100.000,- til å gjennomføre et utfiskingsprosjekt i denne innsjøen der formålet er å få sik av bedre kvalitet enn i dag. Dette skal danne grunnlaget for videre satsing på næringsfiske og fisketurisme.

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning og Norsk institutt for naturforskning har fått kroner 350.000,- for å fremskaffe ny kunnskap om lønnsomhet og suksesskriterier knyttet til næringsfiske i ferskvann og fisketurisme. Prosjektet er to-årig og vil gi verdifull kunnskap både til Landbruks-og matdepartementet, Innovasjon Norge samt nye og eksisterende virksomheter i disse næringene.

Innenlands fiskeoppdrett
Utviklingsprogram for innlandsfisk støtter ett prosjekt rettet inn mot innenlands oppdrett av røye. Flere forskningsmiljøer har gått sammen med fire oppdrettere (Kruttfjellrøye AS, Arctic Char AS, Fjordrøye AS og Fjellrøye AS) samt Hattfjelldal kommune der formålet bl.a. er å analyse driften og bedre lønnsomheten til anleggene. Produktutvikling, markedsføring og salg inngår også i satsingen.

Næringsutvikling: Landbruks- og matdepartementet bevilger fem millioner kroner i 2008 til prosjekter innen fisketurisme, næringsfiske og innenlands fiskeoppdrett. Over 180 bedrifter – de fleste innen fisketurisme – får prosjektstøtte gjennom 14 ulike prosjekter.