Historisk arkiv

Næringsutvikling: Støtte til småsamfunnsatsing i Lom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet støtter satsingen på småsamfunns- og bygdeutvikling i Lom med til sammen 1,133 millioner kroner.

Næringsutvikling: Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet støtter satsingen på småsamfunns- og bygdeutvikling i Lom med til sammen 1,133 millioner kroner.  

Prosjektene inngår i kommunens satsing ”Liv i Lom” og er del av den nasjonale småsamfunnsatsingen.

Prosjektet ”Lom som nasjonalparklandsby” i Lom kommune, Oppland får støtte fra Kommunal- og regionaldepartementet og Landbruks- og matdepartementet. Landbruks- og matdepartementet støtter opp under innsatsen som gjøres for økt verdiskaping og bosetting i landbruksbygda Bøverdalen med 133.000 kroner i 2008. 

Viktig utviklingsarbeid 
 - Dette prosjektet er gjennom sin utprøving av nye arbeidsmetoder og tiltak et viktig utviklingsarbeid for næringsutvikling og bosetting i en landbruksbygd, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa innvilget 20. mai 1 millioner kroner til prosjektet gjennom den nasjonale småsamfunnssatsinga. Dette er en videreføring av støtten som KRD tidligere har gitt til et forprosjekt i Lom. 

Styrke verdiskapinga
- Dette prosjektet vil bidra til ei spennende og framtidsretta utvikling av nasjonalparklandsbykonseptet, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa. - Jeg har stor tro på at småsamfunnssatsinga i Lom skal finne fram til fornuftige forretningsideer for å styrke verdiskapinga med utgangspunkt i nasjonalparklandsby-statusen.

Liv i Lom
Gjennom "Lom som nasjonalparklandsby" skal Lom kommune videreføre arbeidet med å utvikle Lom til en attraktiv kommune for bosetting og næringsetablering, og det inngår i kommunen satsing ”Liv i Lom.” Ved utnyttelse av lokale ressurser og kvaliteter til økt verdiskaping og bosetting, skal prosjektet i Bøverdalen bidra til utviklingen av et levende og aktivt bygdesamfunn. Lom kommune har som overordna mål å utvikle Lom til en attraktiv kommune for bosetting og næringsetablering i tråd med kriteria for nasjonalparklandsby. Prosjektet skal være en pådriver for en slik utvikling lokalt.

Lom kommune har tre målsettinger for hovedprosjektet;  

  • konseptutvikling og strategier for utvikling av nasjonalparklandsby som ramme for distriktsutvikling
  • samfunnsutvikling for økt bosetting og trivsel, spesielt for å unngå forgubbing
  • næringsutvikling for å utløse næringspotensialet i stedbundne ressurser.

Gjennomføringsperioden er på 3 år. Prosjektet vil i 2008 ha en ramme på 1, 833 millioner, hvorav de to departementene støtter med 1,133 million. Regionale og lokale myndigheter stiller med resten.

KRD og LMD ønsker å bidra med støtte gjennom hele den 3-årige prosjektperioden.

Nasjonalparklandsbyer og nasjonalparkkommuner
På en reiselivskonferanse i Stjørdal i februar utpekte statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen 23 kommuner som nasjonalparkkommuner. 5 tettsteder har status som nasjonalparklandsbyer i pilotprosjekt.

Næringsutvikling: Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet støtter satsingen på småsamfunns- og bygdeutvikling i Lom med til sammen 1,133 millioner  kroner