Historisk arkiv

Planter: Norske juletrær vinner markedsandeler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Norske juletrær vinner mardeksandeler. Den norsk produksjon vil øke med 50 prosent fra 2007 til 2010. Eksporten er fire-doblet fra i fjor til i år, mens importen synker. Fjelledelegran er den nye, lovende sorten.

Planter: Norske juletrær vinner mardeksandeler. Den norsk produksjon vil øke med 50 prosent fra 2007 til  2010. Eksporten er fire-doblet fra i fjor til i år, mens importen synker.  Fjelledelegran er den nye, lovende sorten.

- Juletre har blitt svært god butikk for stadig flere bønder og skogeiere. Mange har bygd opp betydelig virksomhet. Men det er plass til flere som bør utnytte de mulighetene som ligger her, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

- De siste årene har det foregått en profesjonalisering av norsk juletrebransje. Mens man tidligere gikk til skogs og fant noen trær, foregår dyrkingen nå mer og mer i plantasjer, mest på Østlandet, Rogaland og Trøndelagsfylkene. Dermed har norske produsenter de siste årene fått innpass også i de store plante-kjedene, sier Brekk.

70.000 norske juletrær eksporteres
Eksporten av juletrær fra Norge startet så smått i 2006 med 3.000 nordmannsedelgraner, mens det i 2007 ble eksportert ca 15.000 trær. 

- I år har mangelen på juletrær gjort at europeiske grossister for alvor har oppdaget det norske produksjonsmiljøet. Hovedtyngden av eksport-trærne går til det engelske og tyske markedet, og i år vil det bli eksportert 70.000 trær. Eksporten er i ferd med å ta av. Her er det enorme muligheter. Det europeiske markedet for edelgran til juletre er på 50 millioner planter, sier landbruks- og matministeren.

Fjelledelgran
Statsråden mener Norge har muligheter for å bli storeksportør av juletrær. - Spesielt den nye, lovende sort fjelledelgrana bør kunne bli Norges nye flaggskip i kampen mot importerte trær, sier Brekk.  Fjelledelgrana er smal i formen, tett og har blågrønn farge. Den holder svært godt på nålene og fargen i flere uker i stuetemperatur. - Det spesielle med fjelledelgrana er at den skal ha en svært kort vekstsesong, og passer derfor svært godt for dyrking i Norge, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

    Planter: Edelgran. Foto: Landbrukets Forsøksringer
Planter: Edelgran.
Foto: Landbrukets Forsøksringer

50 prosent økning 2007 - 2010
Norsk Pyntegrønt Forsøksring gjennomførte våren 2008 en undersøkelse hos alle planteskoler og planteimportører i Norge. Prognosen viser en nær 50 prosent økning i produksjonen i perioden 2007 - 2010.  Juletreproduksjon foregår over hele landet. Rogaland er den store produsenten med over 40 prosent av tilplantet areal.

To millioner trær
Forbruket av juletrær i Norge er omlag to millioner trær. Trenden viser at flere husstander har mer enn ett tre. Ca 1,6 millioner trær omsettes, mens resten tas ut av egen skog eller blir gitt i gave. Markedsverdien er ca ½ milliard kroner.

Det norske forbruket har endret seg svært mye i løpet av de siste årene. Mens andelen edelgran i 1998 var ca 10 prosent, er den nå oppe i mellom 50 og 60 prosent av markedet.

Importen har sunket, og er er nå på mellom 350.000 og 450.000 trær. Det importeres hovedsakelig fra Danmark, men her er produksjonen synkende.  

Mer om fjelledelgran
Fjelledelgran vokser naturlig over store områder i det vestlige Nord-Amerika. Treslaget vokser godt i Norge, særlig i innlandet. Det er smalt i formen, tett og har grønn til blågrønn farge. Nålene er 2 - 4 cm lange, flate og butte og baret er mykt. Holder svært godt på nålene og fargen i flere uker i stuetemperatur.

  • Fjelledelgran er et særnorsk satsingsprodukt. All forskning og utvikling på denne arten i juletresammenheng er gjennomført i Norge
  • Fjelledelgranens opprinnelse er vestkysten av Nord Amerika, hovedsakelig i fjellkjedene Rocky Mountains og Cascadene
  • Den utmerker seg ved en svært smal vokseform, noe som gjør den velegnet det Skandinaviske markedet, samtidig som at smalheten reduserer behovet for klipping og dermed senker produksjonskostnadene
  • Den har en svært aromatisk lukt
  • Svært nålefast
  • Store fargevariasjoner
  • Fjelledelgran er tipasset en svært kort vekstsesong, noe som begrenser produksjonsområdene til de nordlige regionene i Europa som Norge og Skottland eller alpine områder som i Alpelandene
  • Eksperter i Danmark har uttalt at fjelledelgran er det mest sannsynlige neste store juletreprodukt i Europa

Planter: Norske juletrær vinner mardeksandeler. Den norsk produksjon vil øke med 50 prosent fra 2007 til  2010.